Koning en premier bij herdenking capitulatie Japan bij Indische Monument Den Haag

Zaterdag 15 augustus is het zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde en er officieel een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog (2016: klik hier). Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zijn aanwezig bij de herdenking bij het Indische Monument in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Het is de eerste keer dat de koning daarbij aanwezig is; in de regel komt het staatshoofd iedere vijf jaar naar de herdenking.

Mark Rutte komt wel vaker, mede omdat zijn vader tijdens de oorlog aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken.  Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië zaten er circa 140.000 Nederlanders in zogenaamde ‘Jappenkampen’, van wie er 25.000 het niet hebben overleefd. Voor Indonesiërs is 15 augustus de dag waarop zij zich onafhankelijk van Nederland verklaarden. Dat werd het begin van een bloedige oorlog die tot eind 1949 duurde. De NOS zendt de herdenking zaterdag live uit op NPO 1 vanaf 12.10 uur.

Lees ook:Herdenking capitulatie Japan
Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag
Lees ook:Indiëherdenking bij Indisch monument in Den Haag
Lees ook:Gedicht voor vergeten Indische Nederlanders geweigerd
Lees ook:Bijeenkomst nabestaanden met koningspaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>