Paasvuren 2015: wie heeft de grootste?

Met Pasen worden al eeuwenlang  paasvuren afgestoken in het oosten en noorden van het land (2016: klik hier): op eerste of tweede paasdag, maar in sommige delen van Europa op stille zaterdag. Als de duisternis invalt, branden tientallen meters hoge bulten verzameld hout (paasboaken) in heel Noordwest-Europa, van Denemarken tot aan de Alpen en van Oost-Nederland tot aan de Harz. Paasvuren zijn een heidens gebruik dat de kerk overnam als ‘symbool van de verrijzenis van de Zoon van God, als teken van licht’. Tegenwoordig hebben paasvuren te maken met strengere milieuvoorschriften. Zo mag er alleen snoeihout worden gebruikt.  Update:Espelo heeft opnieuw de grootste.

Drenthe telt komend weekend ruim honderd paasvuren, het Hof van Twente 25, de regio Deventer/Salland/Achterhoek zo’n 50 en zuidoost-Groningen een stuk of tien. Twee jaar geleden werden veel paasvuren door aanhoudende droogte verboden en ook vorig jaar spande het erom, maar na alle regen van de afgelopen tijd is dat gevaar geweken. Al even traditioneel is de stirjd om ‘de grootste’: wie weet de hoogste paasboake te bouwen. Het Overijsselse Espelo (een van de vijf buurtschappen van Holten) werd in 2012 wereldrecordhouder en wil dat graag zo houden, maar de vijf buurtschappen van Holten leveren er met elkaar strijd om. Op zaterdag worden de vijf paasvuren gekeurd op grootte, inhoud, vorm en afwerking en op eerste paasdag worden ze na een lampionnenoptocht aangestoken.

Texel kent grote lentevuren in de nacht van 30 april op 1 mei: ‘meierblissen’, het Duitse Nord-Friesland iets soortgelijks op 21 februari: ‘biikebrennen’. In het Twentse Denekamp (tussen Oldenzaal en de Duitse grens) wordt het vuur ontstoken na het traditionele paasstaakslepen door het dorp. Bewoners slepen een spar naar de kerk en zetten het gevaarte overeind op het paasterrein, met bovenin een teerton. De duigen van die ton worden door Judas en Iscarioth bij opbod verkocht en daarna om 20.00 uur in brand gestoken. Judas en zijn helper Iscarioth worden gespeeld door twee voor de gelegenheid uitgekozen dorpsjongens.

Lees ook:Paasvuren in Oost-Nederland: het jaarlijkse ‘gevecht om de grootste’
Lees ook:Paasvuren in Nederland: bij Dronten uitgesteld vanwege broedend kwikstaartje
Lees ook:Espelo heeft opnieuw grootste paasvuur van Nederland
Lees ook:Paasvuren 2014: het mag weer!
Lees ook:Paasvuren en andere tradities

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>