Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of humbug?

@Erik Feenstra

Vrijdag de 13e geldt als ongeluksdag. De ramp met het cruiseschip Concordia vond bijvoorbeeld op vrijdag 13 januari plaats. Komende vrijdag is het 13 februari: is het dan oppassen geblazen? De Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC vindt van niet. De organisatie onderzocht of er op vrijdag de 13e meer ongelukken in het verkeer gebeuren. De ADAC bestudeerde gegevens tussen 2004 en 2013, een periode waarin het 18 maal vrijdag de 13e was. Volgens de organisatie ‘zijn er statistisch gezien op deze ongeluksdag niet meer ongelukken dan op andere dagen’.

Waar komt dat fabeltje dan vandaan, dat je op vrijdag zwarte katten moet mijden, niet onder een ladder door moet lopen (volgens doemdenkers moet ja dat sowieso nooit doen) en misschien maar beter helemaal niet je bed uit moet komen? Een van de verklaringen is dat Jezus op vrijdag werd gekruisigd. Bij het laatste avondmaal zaten dertien mensen met Jezus aan tafel: twaalf ‘goeden’ en één kwade (Judas) die Jezus verraadt. De Romeinen en later de Engelsen voltrokken doodvonnissen op vrijdag. Het getal 13 is een onregelmatig getal, na 12, dat geldt als het summum van compleetheid (een jaar telt 12 maanden).

Vrijdag de 13e betekent ook griezelen: een dag waarop heksen samenkomen. In een Noorse sage is de kwaadaardige god Loki niet uitgenodigd, komt als 13e gast toch op het feest en brengt onheil. ‘Friday the 13th’ was een horrorfilm uit 1980 die zoveel succes had, dat er negen vervolgfilms volgden (trailer: klik hier). Veel Amerikanen gaan op vrijdag de 13e niet naar hun werk, flatgebouwen hebben vaak geen 13e verdieping en vliegtuigen geen 13e rij. Veel Franse steden kennen geen huisnummer 13. Vóór het eind van de 19e eeuw was vrijdag de 13e helemaal geen ongeluksdag. De Amerikaanse roman ‘Friday the 13th’ uit 1907 van Thomas Lawson zou de ‘boosdoener’ zijn. Het boek gaat over een effectenhandelaar die paniek veroorzaakt op de beursvloer door op de combinatie vrijdag en dertien te wijzen. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen geldt dinsdag de 13e als ongeluksdag, in Italië vrijdag de 17e.

Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of onzin?
Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluk, griezelen en oppassen geblazen?
Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluk, griezelen en oppassen geblazen?
Lees ook:Vrijdag de dertiende – ongeluk, horror en bijgeloof
Lees ook:Linkshandigendag op vrijdag de dertiende

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>