Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Zondag 25 januari vindt in Amsterdam de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats: bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheim Park. Wereldwijd is 27 januari Holocaust Memorial Day. Op 27 januari 1945 werden de Duitse concentratiekampen Auschwitz en Birkenau bevrijd. Ieder jaar wordt dit in Amsterdam herdacht op de laatste zondag in januari.

Dit jaar zijn onder meer vice-premier Asscher, staatssecretaris Van Rijn, de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en burgemeester Van der Laan aanwezig. Dinsdag is de internationale herdenking in Auschwitz, met daarbij namens Nederland het koningspaar en premier Rutte. Vanaf 10.15 uur verzamelt iedereen zich in het Stadhuis. Om 11.00 uur start de Stille Tocht naar het Wertheimpark, om 11.30 uur begint de herdenking bij het monument.

Jan Wolkers (1925-2007) maakte het monument, dat sinds 1994 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels, waarin de lucht wordt gereflecteerd, als symbool voor de hemel, die na Auschwitz ‘nooit meer ongeschonden kan zijn’, aldus Wolkers. In deze buurt woonden voor de oorlog veel Joden. Er staan twee synagogen (waarvan één het Joods Historisch Museum  huisvest) en de Hollandsche Schouwburg, waar in de oorlog Joden werden verzameld om naar kamp Westerbork en daarvandaan naar concentratiekampen te worden afgevoerd.

In Artis, schuin ertegenover, zaten 250 mensen ondergedoken: ze sliepen op zolders boven de dierenkooien en wandelden overdag als ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers door de dierentuin. De Duitsers zorgden goed voor de dieren: daarvan konden de onderduikers ongezien mee-eten, zonder dat de dieren tekort kwamen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.

Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam
Lees ook:Holocaust/Auschwitz Herdenking 2012 Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>