Westerbork leest de namen van 102.000 Nederlandse Holocaust-slachtoffers

Donderdag 22 januari wordt in Kamp Westerbork om 19.00 uur begonnen met het voorlezen van de namen van alle 102.000 omgekomen Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het Gesproken Monument 102.000 Namen Lezen duurt tot en met 27 januari 15.30 uur. Dan is het 70 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd en wordt wereldwijd de moord op 6 miljoen slachtoffers herdacht, voornamelijk Joden, Sinti en Roma.

Zie ook: In Auschwitz werkten veel meer Duitsers en Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam

Overlevenden, nabestaanden, schoolkinderen, politici en andere betrokkenen lezen gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uur achtereen alle namen op. Wanneer de laatste namen hebben geklonken, is door bijna 700 mensen voorgelezen. De eerste namen worden voorgelezen door Beppie ottenbros-Bosboom (zij overleefde Auschwitz), Jacques d’Ancona en de commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar. De laatste namen worden voorgelezen door programmamaker Ad van Liempt, Zoni Weisz (overlevende en vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap) en Bloeme Evers-Emden (ook zij overleefde die kamp Auschwitz). De 102.000 slachtoffers uit Nederland stierven naamloos in concentratie- en vernietigingskampen, zoals Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt en Begen-Belsen. Het voorlezen van alle namen gebeurde eerder in 2005 en 2010. Iedereen kan het live volgen via een lifestream: zie website.

Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Prinses Laurentien start Nationale Voorleesdagen 2013
Lees ook:Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>