Amsterdam herdenkt Bijlmerramp

Zaterdag 4 oktober is het 22 jaar geleden dat de Amsterdamse Bijlmer werd opgeschrikt door een enorme vliegramp. De ramp ging de geschiedenis in als de Bijlmerramp en ieder jaar vindt er bij de plek des onheils een herdenking plaats. Om zes minuten voor half zeven stortte een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al, een Boeing 747, neer op de flatgebouwen Groeneveen en Kruitberg, in het hart van de Bijlmer.

Er kwamen 43 mensen om, onder wie de drie bemanningsleden. Vele anderen raakten gewond. De crash sloeg een gat in de gevels van de flats, die daarna gedeeltelijk moesten worden gesloopt. Overlevenden en nabestaanden richtten na de ramp een herdenkingsplaats in: het Groeiend Monument ‘de boom die alles zag’, een mozaïektapijt, een promenade en een bloementuin. Er werd een minuut stilte gehouden en er werden kransen gelegd in een speciale bezinningstent bij het monument. Onder andere burgemeester Eberhard van der Laan sprak de aanwezigen toe.

Lees ook:Herdenking Bijlmerramp
Lees ook:Bijlmerramp – 25 jaar geleden
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Lint van bomen geplant in MH17-herinneringsbos
Lees ook:Koning en koningin bij opening Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>