Dudok Festijn in Hilversum

Zondag 6 juli is de geboortedag van architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), die als stadsbouwmeester een grote stempel op Hilversum heeft gedrukt. Op initiatief van Museum Hilversum vindt in en om het raadhuis het Dudok Festijn plaats, in samenwerking met de gemeente en het Filmtheater. Onder het motto ‘Het Hilversum van Dudok‘ zijn er rondleidingen in het raadhuis en Hilversumse buurten, is er een feestelijk programma met lezingen in het raadhuis en vertoont het Filmtheater de documentaire ‘Het opperste dienstgebouw’.

Nog altijd zijn de werken van Dudok het gezichtsbepalende visitekaartje voor Hilversum, met naast huizen en openbare gebouwen het raadhuis als topstuk uit zijn oeuvre. Als bouwmeester en directeur dienst openbare werken van Hilversum maakte hij 75 ontwerpen voor de mediastad, waarvan er een paar nooit zijn uitgevoerd en een paar inmiddels zijn gesloopt. Het raadhuis van Hilversum (1928-1931) geldt als zijn belangrijkste werk. Het gebouw is van 1989 tot 1995 ingrijpend gerestaureerd en weer in volle glorie hersteld. Dat kostte zoveel geld, dat het tot een financiële crisis voor de stad leidde. Een wethouder wilde dat oplossen door het kostbaarste schilderij dat de gemeente bezit, een Mondriaan, te verkopen, maar dat riep teveel verzet op.

Lees ook:Koopzondagen stadswandelingen Hilversum
Lees ook:Spieren voor Spieren City Run Hilversum 2012
Lees ook:Dudok viert 25 jarig jubileum en trakteert
Lees ook:Filmfestival Hilversum
Lees ook:Provincie Noord-Brabant steunt herbouw raadhuis Waalre met drie ton

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>