Koning bij start viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen

De koning opent donderdag 15 mei in het Academiegebouw in Groningen RUG400, het 400-jarig lustrumfeest van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het duurt tot en met 15 juni en heeft als thema ‘For Infinity’ (voor eeuwig). Na de opening brengen studenten de koning een serenade vanaf het plein voor het Academiegebouw. ‘s Avonds is de MartiniPlaza het domein van galafeest ‘Mysteria‘. De RUG is een van de oudste universiteiten van Nederland: in 1614 werd in Groningen een Hogeschool gesticht.

Een oude lustrumtraditie is de Maskerade, waarbij studenten gekostumeerd door de stad trekken. De laatste Maskerade vond plaats in 1914. Zaterdagavond 24 mei is de Promenade, een wandeling tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap. Zaterdagavond 14 juni vindt de Parade plaats, tijden het speciale RUG-weekend, met de Bommen Roeirace door de grachten en een benefietdiner. Sasha de Boer maakte de openlucht-tentoonstelling ‘Het DNA van Groningen’. De fotografe en oud-nieuwslezers studeerde communicatiewetenschappen aan de RUG.

Verder is er de tentoonstelling ’400 jaar wetenschap’ in de Grote der Aa-kerk, ‘400 jaar studentenleven‘ in het Groninger Museum en ’4 eeuwen kunst aan de RUG’ in het Universiteitsmuseum. Daarnaast zijn er voorstellingen, sportevenementen, debatten en lezingen. Op 13 juni wordt aan tien internationale academici een eredoctoraat uitgereikt. Het thema ‘For infinity’ komt onder meer tot uitdrukking in een wetenschappelijk onderzoek ‘Actief oud is goud’ ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan: hoe houd je mensen ook op latere leeftijd actief? In het Pinksterweekend, op zaterdag 8 juni, zijn er twee fietstochten: een korte ‘Fiets for Infinity’ tocht naar Eelde en een langere door Drenthe. De RUG is een belangrijke werkgever in het noorden van het land. Het lustrum richt zich dan ook op de hele regio.

Lees ook:Vijfde editie De Nacht van Kunst & Wetenschap op 24 mei in Groningen
Lees ook:Vierhonderd jaar studenten in Groninger Museum
Lees ook:Koningin Máxima jarig, maandag mag de vlag uit
Lees ook:Officiële opening academisch jaar
Lees ook:Vier staatshoofden bij viering 200 Jaar Koninkrijk in Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>