Paasvuren 2014: het mag weer!

Met Pasen worden er sinds eeuwen paasvuren afgestoken in het oosten en noorden van het land (2015: klik hier). De paasvuren worden op eerste of tweede paasdag aangestoken, maar in sommige delen van Europa op zaterdag voor Pasen. Als de duisternis invalt, gaan tientallen meters hoge bulten met verzameld hout in de fik. De paasvuren branden in heet Noordwest-Europa, van Denemarken tot aan de Alpen en van Oost-Nederland tot aan de Harz. Paasvuren zijn heidense gebruiken die de katholieke kerk overnam als ‘symbool van de verrijzenis van de Zoon van God, als teken van licht’.  Aan het eind van de 20e eeuw kregen paasvuren te maken met strengere milieuvoorschriften. Zo mag nu alleen snoeihout worden gebruikt.

Vorig jaar werden veel paasvuren door aanhoudende droogte verboden. De brandweer van Twente hanteert dit jaar nieuwe richtlijnen: naast droogte worden voortaan ook anders zaken meegewogen. Code oranje betekent niet meer automatisch een verbod: het volume van de paasboake (de brandstapel), de windsnelheid, windrichting en genomen veiligheidsmaatregelen spelen ook mee.  Texel kent grote lentevuren in de nacht van 30 april op 1 mei: ‘meierblissen’. Het Duitse Noord Friesland kent iets soortgelijks op 21 februari: het ‘biikebrennen’. In het Twentse Denekamp (tussen Oldenzaal en de Duitse grens) wordt het vuur ontstoken na het traditionele paasstaakslepen door het dorp. Bewoners slepen een spar naar de kerk en zetten het gevaarte overeind op het paasterrein, met bovenin een teerton. De duigen van die ton worden door Judas en Iscarioth bij opbod verkocht en daarna om 20.00 uur in brand gestoken. Judas en zijn helper Iscarioth worden gespeeld door twee voor de gelegenheid uitgekozen dorpsjongens.

Zie ook: Paasvuren en oostenwind zorgen voor smog

 

Lees ook:Paasvuren in Oost-Nederland: het jaarlijkse ‘gevecht om de grootste’
Lees ook:Paasvuren 2015: wie heeft de grootste?
Lees ook:Paasvuren, Poaskerle en andere folklore rond Pasen
Lees ook:Paasvuren in Nederland: bij Dronten uitgesteld vanwege broedend kwikstaartje
Lees ook:Paasvuren in oost-Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>