Titanic tentoonstelling in Amsterdam EXPO

Donderdag 14 november opent in de Amsterdam EXPO de tentoonstelling ‘Titanic the Artifact Exhibition‘, vrij vertaald: spullen uit de Titanic, het wereldberoemde schip, dat onzinkbaar zou zijn, maar dat op een ijsberg liep en verging (trailer: klik hier). De expositie is tot en met 11 mei 2014 iedere dag te zien van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur. Tickets: zie website. Het schip maakte haar eerste overtocht van Engeland naar Amerika en zonk op 14 april 1912. Slechts 710 van de 2227 opvarenden (1320 passagiers en 907 bemanningsleden) overleefden de ramp. Het wrak ligt bijna vier kilometer diep op de bodem van de Atlantische Oceaan, 1550 kilometer ten noordoosten van New York. Over de ramp zijn veel exposities geweest en in Noord-Ierland staat een compleet museum, maar bijzonder is dat hier spullen te zien zijn die écht uit het scheepswrak komen.

In nagemaakte vertrekken liggen honderden voorwerpen uitgestald. Planning, bouw en vertrek van de oceaanreus, scheepsgangen, het eersteklas restaurant, de entree met trappenhuis, tweedeklas en derdeklas vertrekken, de machinekamer, de ramp en expedities naar het gezonken schip zijn in chronologische volgorde te zien, met voorwerpen, foto- en videomateriaal en een filmzaal. Vooral persoonlijke bezittingen en verhalen zijn ontroerend. Zoals het derdeklas reizende gezin van Anders Andersson, dat eigenlijk op het zusterschip ‘Olympic’ de overtocht zou maken, maar werd omgeboekt op de Titanic. Door een mijnstaking was er gebrek aan kolen: die werden overgeladen van het zusterschip Olympic, om de maiden trip van de Titanic veilig te stellen.

Of de koffer van Howard Irwin. De avond voor vertrek was hij geronseld en kwam op een ander schip terecht. Zijn reisgenoot nam de koffer mee, omdat hij dacht dat Irwin aan de late kant was. Hij kwam om, maar Irwin bleef leven. De volgepakte koffer van William Henry Allen die derdeklas naar New York reisde om er een nieuwe toekomst op te bouwen. Van hemzelf is niets teruggevonden. De koffer met ansichtkaarten, schoolboeken en brieven van Edgar Samuel Andrew. Ook hij had een reis met de Olympic gekocht, maar moest mee met de Titanic. Voor vertrek zou nog even hij een oude schoolvriendin terugzien, maar dat ging niet door, omdat de vertrektijd van het schip werd gewijzigd. Hij overleefde de ramp niet. Parfumflesjes van Adolphe Saalfeld, onderweg naar New York om daar zijn parfum aan warenhuizen te verkopen. Hij overleefde de ramp, maar zonder flesjes. Die werden na ruim 90 jaar gevonden; de parfum was nog altijd te ruiken.

Een opengebroken kluis laat een minder fraaie kant zien: toen passagiers zich naar de reddingsboten haastten, braken stewards kluisjes open en roofden er geld en juwelen uit. Drie Nederlandse slachtoffers worden in Amsterdam extra belicht met spullen die de familie in bruikleen gaf. Aan de ramp wordt tot op de dag van vandaag veel geld verdiend. De expositie kent negen tegenhangers, die op hetzelfde moment overal ter wereld te zien zijn. De Amerikaanse maatschappij die de spullen heeft opgevist, heeft daarmee tien tentoonstellingen ingericht, allemaal volgens dezelfde formule. ‘Een succesformule, waar veel mensen plezier aan beleven, maar waar veel geld aan wordt verdiend’, merkte een reporter van het NOS-Journaal op. in Amerika ben je voor 10 dollar eigenaar van een stukje steenkool uit de stookruimte. Er werden tal van boeken geschreven en films gemaakt, zoals de met 11 Oscars bekroonde duurste en één van de succesvolste Hollywoodfilms ooit (trailer: klik hier). Het verhaal in de film – een romance tussen een derdeklas passagier met een dame uit de eersteklas – zal in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden. De scheepsramp ging de geschiedenis in als het einde van een tijdperk, waar de maatschappij nog geordend was in strikt van elkaar gescheiden rangen en standen, ook op de Titanic.

Lees ook:Titanic Memorial Weekend opent met EXPO College De Titanic-ramp: incident of sleutelmoment in de maritieme geschiedenis?
Lees ook:Nederlanders en Belgen aan boord van de Titanic centraal in EXPO College
Lees ook:Speciale rondleiding voor blinden, slechtzienden en doofblinden bij tentoonstelling Titanic in Amsterdam EXPO
Lees ook:Tentoonstelling Titanic in Amsterdam EXPO trekt ruim 130.000 bezoekers
Lees ook:Station Amsterdam-Amstel ontruimd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>