Magisch Samhain Bourtange

@Erik Feenstra

Zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2013, als de wintertijd ingaat tijdens de Nacht van de Nacht, is Vesting Bourtange in Oost-Groningen gehuld in geheimzinnigheid, tijdens Magisch Samhain (2014: klik hier). Woensdag 31 oktober is het Halloween. De oude Kelten noemden het Samhain: één van de oudste feestdagen van de mensheid. In Bourtange belooft het een magische nacht te worden, ‘wanneer de sluier tussen de verschillende dimensies opgeheven wordt en elfen, heksen, druïden, geesten en demonen het vestingstadje innemen’, met een magische markt, straatmuzikanten, een vuurkunstenares, een kwakzalver, acrobatiek, het kinder-griezelcircuit, poppenkast en vertellingen van ridderlegendes en eeuwenoude verhalen. De markt is zaterdag van 11.00 tot 22.30 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest aan de vooravond van 31 oktober: de overgang van de zomer naar het begin van de winter. Druïden beweerden dat in deze nacht de wereld van de geesten en van de levenden het dichtst bij elkaar stonden, zodat een overgang van de ene naar de andere dimensie makkelijker was dan anders. Kortom: een geest kon sneller in een levend lijf floepen, was de gedachte. In Ierland betekent Samhain ‘november’: het laatste oogstfeest, waar de laatste verse producten werden bijeen gesprokkeld. Samhain was een feest ter verering van de doden en in sommige culturen is dat nog altijd zo. Op deze nacht zou de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst zijn. Overdag werden extra borden bijgezet voor de overledenen met hun lievelingsmaaltijden. Kaarsen voor het raam moesten dode dierbaren de weg naar huis vergemakkelijken. Men geloofde dat niet alleen de deuren van de onderwereld op een kier gingen, maar ook die van het Elfenrijk. Voor elfen en andere natuurgeesten werd buiten voor de deur eten neergezet.

Lees ook:Magisch Samhain in Bourtange
Lees ook:Magische Herfstmarkt en Samhain in Bourtange
Lees ook:Vesting Bourtange viert Magisch Samhain
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange – de Kelten herleven
Lees ook:Herfstmarkt Bourtange tijdens Halloween

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>