Alkmaars ontzet 2013

Dinsdag 8 oktober 2013 is het 440 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet: toen werd een einde gemaakt van het beleg van de stad door de Spanjaarden (2014: klik hier). De feestdag is er vooral voor de Alkmaarders, maar ook mensen van daarbuiten zijn welkom. Het programma is vergelijkbaar met dat van vorige edities.Maandagavond is er een lampionnenoptocht en een receptie in de Grote Kerk. Highlights op dinsdag zijn onder andere gratis rondvaarten, de jeugdoptocht ’200 Jaar Koninkrijk’, dansen op de Markt, een kinderoptocht, Oudhollands ringsteken, de grote middagoptocht met als thema ‘200 Jaar Koninkrijk 1813-2013′, demonstraties van brandweer en marine, een zuurkoolmaaltijd, een taptoe op het Waagplein en afsluitend vuurwerk.

‘Van Alkmaar de Victorie’ is een gevleugelde uitspraak uit de 80-jarige oorlog (1568-1848): het was de eerste stad die onder het Spaanse juk vandaan kwam. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger hierheen, dat de eerste twintig jaar heer en meester was, maar op 8 oktober 1573 het beleg rond Alkmaar moest opgeven, nadat de dijken waren doorgestoken. Dat was het begin van een reeks overwinningen. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat een jaar later op 3 oktober 1574 werd ontzet.

Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2012
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2014
Lees ook:Alkmaars Ontzet
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>