Nationale Molendag 2013

Zaterdag 11 en/of zondag mei is het voor de 41e keer Nationale Molendag (2014: klik hier). Sinds 1974 wordt het iedere tweede zaterdag in mei gehouden. Dan zetten zoveel mogelijk molens hun deuren open: de ideale gelegenheid om deze bouwwerken te bekijken, die zo belangrijk waren voor de ontwikkeling van ons land. Door het jaar heen zijn er ook regionale molendagen, maar op 11 en 12 mei vindt het landelijke evenement plaats, waaraan ruim 700 molens deelnemen en waarop een slordige 50.000 bezoekers worden verwacht. In en om veel molens zijn activiteiten als pannenkoeken bakken, markten en muziekfeesten. Op verschillende plekken in het land zijn fietsroutes langs molens uitgestippeld.

Sinds 2011 loven de Vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiroLoterij de Molenprijs uit. Vorig jaar was Korenmolen de Regt in Nieuw-Lekkerland de gelukkige. De prijs van 50.000 euro (dit jaar eenmalig 90.000 euro, omdat de Vereniging De Hollandsche Molen 90 jaar bestaat) is bedoeld voor zaken als restauratie van en reparatie aan de molen. Dit jaar staan de vrijwilligers extra in het zonnetje: de duizenden mensen die er belangeloos voor zorgen dat de molens blijven draaien. Zonder hun inzet zouden deze oer-Hollandse monumenten allang niet meer bestaan. Veel molens gebruikten wind –en waterkracht om te zagen, graan tot meel te malen, olie uit zaden te persen en verf of papier te maken. Daarnaast waren molens essentieel voor droogmalen van waterplassen en reguleren van het waterpeil. Eind 19e eeuw namen stoom-, diesel –en elektrische gemalen die rol over. Veel oude molens zijn door de technische vooruitgang ingehaald en verdwenen, maar een aantal zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. In 2007 – het Jaar van de Molen – was het precies 600 jaar geleden, dat de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd: in Alkmaar.

Lees ook:Nationale Molendag 2017- 45e editie
Lees ook:Nationale Molendag 2015
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Nationale Molendag 2016
Lees ook:Nationale Molendag 2014
Lees ook:In het hele land zijn 48 ‘gevaarlijke’ molens stilgelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>