Ingehuldigd! in Paleis het Loo

Paleis het Loo in Apeldoorn verwacht vanaf dinsdag 7 mei topdrukte: er worden massa’s mensen verwacht voor de exposities Ingehuldigd! en Beeld van Beatrix. De site van het paleis is op dit moment zelfs onbereikbaar. Dan gaat de Audiëntiezaal open voor het publiek met de unieke objecten die een rol spelen tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april in Amsterdam. Het publiek kan de regalia, kroon, scepter en rijksappel zien, de troonzetels van het nieuwe koningspaar en de inhuldigingsmantel en het rokkostuum van de koning. Dé publiekstrekker belooft de blauwe inhuldigingsjapon van Koningin Máxima te worden. Mode-ontwerper Jan Taminiau kreeg er in binnen -en buitenland alle lof voor. De expositie is te zien tot en met 16 juni. Vanwege de verwachte drukte is het paleis een uur langer open: van 10.00 tot 18.00 uur.

De regalia (of rijksinsigniën) en  zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging: de kroon staat voor soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie. Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zijn geplaatste op de met rood fluweel beklede credenstafel, met daarachter het Rijkszwaard en het Rijksvaandel. De regalia stammen uit 1840, toen ze werden gemaakt voor de inhuldiging vn Koning Willem II . De expositie Beeld van Beatrix is vanwege de overweldigende belangstelling verlengd tot 16 juni. Tot nu toe zagen 100.000 mensen de expositie. De Nieuwe Kerk in Amsterdam besteedt vanaf 11 mei onder dezelfde titel aandacht aan de inhuldiging, maar daar ligt de nadruk op de relatie tussen de Oranjes en de kerk.

Lees ook:Tentoonstelling Ingehuldigd! in de Nieuwe Kerk
Lees ook:Nieuwtjes rondom aftreden koningin Beatrix
Lees ook:Nieuwe Kerk na inhuldiging 1 en 2 mei open voor publiek
Lees ook:Koning opent ‘In All Their Glory’: schuttersstukken in Paleis op de Dam
Lees ook:Koningin heropent Paleis op de Dam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>