Koningin bezoekt 150-jarig Bronbeek in Arnhem

Maandag 18 februari 2013 vierde Bronbeek zijn 150–jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan brengt koningin Beatrix woensdag 27 februari een bezoek aan het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. Het landgoed werd het begin 19e eeuw gesticht door een particulier en in 1859 opgekocht door Koning Willem III. Hij liet er een paleisje bouwen en schonk dat in 1859 aan de staat, om er een tehuis te bouwen voor invalide militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL).

 Achter het paleisje – dat dienst ging doen als commandantwoning – verrees het tehuis. Bronbeek werd geopend op de verjaardag van de koning: 19 februari 1863. Tegenwoordig is Bronbeek onderdeel van het Ministerie van Defensie. Er wordt nu ouderenzorg gegeven aan militairen van alle krijgsmachtonderdelen en er is een museum gewijd aan de koloniale geschiedenis en het KNIL. Op het terrein staat het Indisch Herinneringscentrum en een aantal monumenten, met name voor de slachtoffers in Zuidoost-Azië tijdens het koloniale verleden en de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:Indisch Herinneringscentrum verhuist van Arnhem naar De nHaag
Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag
Lees ook:Programma bezoek koning aan Tilburg op Koningsdag bekend
Lees ook:Rijksmuseum Amsterdam gaat herkomst koloniale objecten onderzoeken
Lees ook:Koningspaar opent Koningsspelen vrijdag 22 april in Amsterdam Zuidoost

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>