Wilhelmina’s levensavond in Paleis Het Loo

Woensdag 28 november is het vijftig jaar geleden dat koningin Wilhelmina (1880-1962, de grootmoeder van koningin Beatrix, overleed. Prinses Margriet opent dinsdag 27 november de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s Levensavond, de stille jaren op Het Loo’ in paleis Het Loo in Apeldoorn. Vanaf de dag erop kan het publiek de tentoonstelling zien tot en met 7 april 2013, met foto’s, filmbeelden, kleding, schilderen en voorwerpen.

Na haar troonsafstand in 1948 trok zij zich terug op haar geliefde paleis Het Loo. Ze bewoonde er een aantal bescheiden kamers, ver weg van de officiële paleisvertrekken, en verruilde het dwingende dagprogramma voor een ontspannen leven. Ze schilderde tot op hoge leeftijd, schreef haar religieuze pamfletten en haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’ en mende paarden in de bossen in de omgeving. Met haar dood in 1962 eindigde voor veel oudere Nederlanders een tijdperk: niet alleen vanwege haar lange regeringstijd van vijftig jaar, maar ook door de steun die zij had gegeven aan het ondergrondse verzet in het bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:‘Sisi, sprookje en werkelijkheid’ in Paleis Het Loo
Lees ook:Tentoonstelling Escher in paleis Soestdijk
Lees ook:Tentoonstelling Juliana in paleis Het Loo
Lees ook:Koninklijke Foto’s in paleis Het Loo
Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>