Sint Jansfeest en processie Laren

In het Gooise Laren vindt zondag 24 juni 2012 de jaarlijkse Sint Jans Processie plaats: de enige sacramentsprocessie boven de grote rivieren (2013: klik hier). In de Katholieke Kerk wordt op deze dag de geboorte van Johannes de Doper gevierd. Tijdens de Larense processie lopen de deelnemers biddend en zingend vanuit de Sint Jansbasiliek naar het oude Sint Janskerkhof: daar wordt tussen de graven de Eucharistie gevierd en daarna volgt de terugtocht naar de basiliek. De route wordt ieder jaar versierd met fraaie erebogen, witgele vlaggen en bloemen. Na de plechtige hoogmis in het Latijn vertrekt de tocht om 11.00 uur vanuit de basiliek en gaat via de Brink, Sint Jansstraat en Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof.

Daar begint om 12.00 uur een eucharistieviering.. Om 13.00 uur vertrekt de sacramentsprocessie vanaf het kerkhof via de Vredelaan en Brink terug naar de basiliek, waar om 17.00 uur de Sluitingslof begint. Eeuwenlang trokken gelovigen uit Laren en omgeving voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. Daar stond een middeleeuwse kruiskerk, waar op 24 juni het patroonsfeest werd gevierd. In 1580 werd iedere vorm van katholieke eredienst verboden, maar bewoners van Laren trokken stiekem ’s nachts naar het kerkhof. Rond 1800 mocht de katholieke kerk weer openlijk naar buiten treden en in 1806 werd de broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van een bedetocht, die uitgroeide tot een echte processie, toen Sint Jansdag samenviel met Sacramentsdag. In de loop der jaren werd de processie plechtiger en deden de erebogen hun ‘intrede’. In de jaren ’60 gingen er stemmen op om de processie op te heffen, maar een aantal bewoners voorkwam dat. De processie groeide opnieuw uit tot een groot katholiek feest, dat inmiddels van heide en verre toeschouwers trekt.

Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie door Laren
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint-Jansprocessie Laren (Gooi)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>