Kadedagen Arnhem 2012

Zaterdag 12 en zondag 13 mei 2012 (Moederdag) is de Rijn bij Arnhem voor de zesde keer het decor van de Arnhemse Kadedagen (2013: klik hier). Lange tijd leek de stad niets met de rivier te maken te hebben, terwijl de stad veel van haar rijke geschiedenis te danken heeft aan de Rijn. Doel van de Kadedagen is om die geschiedenis nieuw leven in te blazen. De toegang is gratis. Thema dit jaar is ‘zand’: ijs en weder dienende, wordt de kade omgetoverd tot een strand. 

‘Misschien wel met een aangespoeld scheepswrak’, belooft de aankondiging. Zondagavond is er een afsluitend concert op pontons in het water, gratis vanaf de kade te bekijken en te beluisteren. Zondag is de binnenstad het domein van het American Car Festival. Het laad- en losschip ‘Door Gunst Verkregen’ met trechters en vrachtwagens is uitgenodigd en het Gelders Smalspoor wil graag een spoorlijntje op de kade aanleggen met loc en zandwagens. Dit smalspoor werd vroeger gebruikt bij de steenfabrieken langs de rivieren. Daarnaast hoopt de organisatie weer op veel varende schepen en scheepsmotoren op de kade. In de Nieuwe Haven is een tentoonstelling te zien van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM), via een bootverbinding te bereiken. De ASM was 90 jaar de scheepswerf op de zuidoever van de Rijn tegenover het centrum van de stad. In de jaren ’70 van de vorige eeuw beleefde de Nederlandse scheepsbouw een terugval en moest de werf sluiten. Het terrein staat nog steeds leeg; de Kadedagen laten de werf heel even herleven.

Lees ook:Kadedagen Arnhem 2011
Lees ook:Kadedagen Arnhem 2013
Lees ook:Arnhemse Kadedagen 2010
Lees ook:Arnhemse Kadedagen 2016 in het pinksterweekend
Lees ook:Kadedagen 2009 in Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>