Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012

Op 4 mei is de Nationale Herdenking, op zaterdag 5 mei 2012 vieren we dat Nederland 67 jaar in vrijheid leeft (2013: klik hier): met 14 Bevrijdingsfestivals, 40 podia, 250 bands en ruim 1 miljoen bezoekers het grootste eendaagse culturele evenement van het land. Elke provincie, Amsterdam en Den Haag heeft een eigen gratis  festival. Thema dit jaar is ‘Vrijheid geef je door’. Ieder jaar zijn drie Nederlandse artiesten en/of bands  ambassadeur voor de Vrijheid; dit jaar zijn dat Alain Clark, Go Back To The Zoo en Nick & Simon. Met een helikopter van Defensie toeren zij langs de 14 festivals.

Breda: de aftrap van de Nationale Bevrijdingsdag 2012 is in Breda: daar spreekt de Duitse Bondspresident Joachim Gauck in de Grote Kerk de jaarlijkse 5 meilezing uit, in aanwezigheid van onder meer prins Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Daarna ontsteekt de premier om 13.30 uur het Bevrijdingsvuur op het Kasteelplein. Daarna is het Vrijheidsfestival op het Chasséveld (15-23 uur). De 14 officiële Bevrijdingsfestivals zijn in:

Amsterdam, hoofdstad: op en rond de Dam (14-23 uur).

Den Haag, Hofstad: Spuiplein (vaanf 12 uur).

Groningen, Groningen: Stadspark (12-24 uur)

Friesland, Leeuwarden: Groeneweg, Prinsentuin (13-23.15 uur).

Drenthe, Assen: Baggelhuizerplas (12-24 uur).

Overijssel, Zwolle: park de Wezenlanden. (11-23.30 uur).

Gelderland, Wageningen: Om middernacht wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Bevrijdingsevenement. Minister Hans Hillen van defensie neemt het jaarlijkse défilé van oorlogsveteranen af. Daarnaast is het feest op 17 plein.

Utrecht, Utrecht: Park Transwijk (12-24 uur).

Noord-Holland, Haarlem: Haarlemmerhout Bevrijdingspop (12-24 uur).

Zuid-Holland, Rotterdam; Parklaan (12-23 uur).

Zeeland, Vlissingen: Bellamypark, Zeilmarkt, Arsenaalplein en Dijktheater (13-24 uur).

Noord-Brabant, Den Bosch: Pettelaarse Schans (13.30-23.30 uur).

Limburg, Roermond: Markt. (12-23.15 uur).

Flevoland, Almere: Esplanade en Grote Markt (12-24 uur).

Naast deze 14 officiële festivals zijn er in meer gemeenten gratis feesten (klik hier) en hier en daar is er afsluitend vuurwerk (lijst: klik hier).  Afsluitend vindt op de Amstel bij theater Carré sinds 1996 het 5 mei-concert plaats, dit jaar met Guus Meeuwis en het Noord nederladns Orkest, live te volgen op Nederland 1 vanaf 20.30 uur. De koningin is altijd van de partij en als ze na afloop wegvaart, zingen de toeschouwers ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn, een populair lied in de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:Gratis feesten op Bevrijdingsdag 2012
Lees ook:Bevrijdingsfestivals 2013
Lees ook:Gratis feesten Bevrijdingsdag 2014
Lees ook:Gratis feesten Bevrijdingsdag 2013
Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>