Koningin bij lustrumviering Nationaal Comité 4 en 5 mei

Dinsdag 27 maart 2012 bestaat het Nationaal Comité 4 en 5 mei 25 jaar. De koningin is dinsdagavond aanwezig bij een lustrumbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Voordrachten, gedichten en muziek luisteren de viering op en er vindt de aftrap van een fakkelcampagne plaats, waarbij mensen worden opgeroepen speldjes en stickers in de vorm van een fakkel te dragen als teken van verbondenheid met herdenken en vieren.

 

Het Nationaal Comité werd in 1987 ingesteld en organiseert elk jaar de nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam en de nationale bevrijding op 5 mei. Voor 1987 waren er voor de dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag twee aparte organisaties. Daarnaast houdt het Nationaal Comité zich bezig met onderwijsactiviteiten en onderzoek over vrijheid en herdenken. Doel van het comité is richting geven aan het herdenken van burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:Woensdag 4 mei: Nationale Herdenking 2016
Lees ook:Donderdag 4 mei: Nationale Herdenking
Lees ook:Bevrijdingsdag Amsterdam gaat gewoon door
Lees ook:Bevrijdingsvuur Wageningen gaat reis over de wereld maken
Lees ook:Bevrijdingsfestival 2009 start in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>