Nationale Boomfeestdag 2012

Woensdag 21 maart 2012 begint de lente en vindt voor de 55ste keer de Nationale Boomfeestdag plaats (2013: klik hier). Dit jaar is het Land van Cuijk gastheer; thema is ‘Bomen (be)leven’. Prinses Máxima zou komen, maar zij is woensdag samen met prins Willem-Alexander aanwezig bij de Herdenkingsdienst in het Belgische Lommel. Als eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland worden in aansluiting op de herdenking Gedenkbomen geplant, witte ballonnen opgelaten en een minuut stilte gehouden tijdens het planten van de Bomencirkel.

 

Al in 1919 werd voor het eerst sprake van een boompplantdag in Nederland, toen op 27 november 240 leerlingen van alle Arnhemse lagere scholen jonge beuken plantten langs de oprijlaan van kasteel Dorwerth. In 1956: richtte Staatsbosbeheer een comité op dat het publiek warm moest maken voor bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1600 kinderen. Sindsdien wordt de dag ieder jaar gevierd op de woensdag die het dichtst bij (of zoals dit jaar óp) 21 maart, het begin van de lente, ligt. Inmiddels doen ruim 400 gemeenten eraan mee en planten meer dan 150.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken. Naast de jaarlijkse Boomfeestdag organiseert de stichting activiteiten als het planten van Geboortebomen in één van de vijf Geboortebossen (Uggelen, Winschoten, Utrecht, Moerlo/Nuenen en Tilburg), de ‘Bomen-voor-het-leven-dag’ in het Koningin Wilhelminabos (een gedenkbos voor mensen die aan kanker overleden), de uitreiking van de CO2 bomenprijs (aan de gemeente die de meeste bomen plantte om de CO2 uitstoot in te dammen) en sinds 2008/2009 het Nationaal KinderBomenBos.

Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2011
Lees ook:Woensdag 22 maart: Nationale Boomfeestdag
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2014
Lees ook:Is de Boomfeestdag niet meer van deze tijd?
Lees ook:Boomfeestdag 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>