Kadedagen Arnhem 2011

Zaterdag 23 en zondag 24 april 2011  is de Rijn bij Arnhem voor de vijfde keer het decor van de Arnhemse Kadedagen (2013: klik hier). Lange tijd leek de stad niets met de rivier te maken te hebben, terwijl de stad veel van haar rijke geschiedenis te danken heeft aan de Rijn. De Kadedagen hebben als doel die geschiedenis te doen herleven en staan dit jaar helemaal in het teken van de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM).

 

Dat gebeurt onder meer met de uitgave van het boek ‘Het kloppend hart’, films over tewaterlatingen en een tentoonstelling over de eerste stoommachines van Nederland in de ASM-hal op de Nieuwe Havenweg 7. De toegang is gratis. De ASM was 90 jaar de scheepswerf op de zuidoever van de Rijn tegenover het centrum van de stad. In de jaren ’70 van de vorige eeuw beleefde de Nederlandse scheepsbouw een terugval en moest de werf sluiten. Het terrein staat nog steeds leeg; de Kadedagen laten de werf heel even herleven.

 

Op de kade zijn boten te bezichtigen, zoals historische schepen, slepers die op de ASM zijn gebouwd, mijnenveger ‘Mahu’ en stoombaggermolen ‘Friesland’: één van de overgebleven houten mijnenvegers zoals die op de ASM-werf werden gebouwd. Er varen kotters rond, een stoomlounche en een zandaak. Op de kade zijn allerlei activiteiten, zoals een waterbak met scheepsmodellen, een gigantische scheepsmotor, de brandweerboot uit Nijmegen, haring roken, demonstraties staaldraadsplitsen, zeil naaien, netten boeten en touw maken. Theaterschip de Zeester wist weer een aantal bands te strikken en er komen shantykoren. De Kadedagen worden eerste paasdag om 20.30 uur afgesloten met het ASM Klink Concert op een drijvend podium bij de Rijnkade: een samenspel van muzikanten met authentieke geluiden van de werf.

Lees ook:Kadedagen Arnhem 2012
Lees ook:Arnhemse Kadedagen 2010
Lees ook:Kadedagen Arnhem 2013
Lees ook:Kadedagen Arnhem 2014
Lees ook:Kadedagen 2009 in Arnhem

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kadedagen Arnhem 2011

  1. Jacqueline

    Is écht onwijs gezellig hier! Tenminste, áls het weer een beetje mee zit dan zijn wij hier zeker te vinden!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>