Grebbelinie wordt rijksmonument

De Grebbelinie wordt rijksmonument: die status zal staatssecretaris Zijlstra verlenen tijdens een bezoek aan het gebied. De Grebbelinie loopt van de Nederrijn bij Rhenen tot Spakenburg en was een belangrijk onderdeel van de belangrijkste verdedigingslinies van ons land. Bij gevaar kon het gebied onder water worden gezet en op die manier de vijand tegenhouden naar Holland en Utrecht op te rukken. In 1794 moest de waterlinie het Franse leger tegenhouden, maar door strenge vorst vroor het water dicht en konden de troepen ongehinderd doorstoten naar het westen.

 

Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde de Grebbelinie een belangrijke, maar korte rol. Op de Grebbeberg probeerde het Nederlandse leger in mei 1940 een aantal dagen de Duitse invasie tegen te houden. De stichting Grebbbelinie zet zich al jaren in voor het behoud van de linie en is blij met de toekenning.

Lees ook:Grebbeliniefestival
Lees ook:Herdenking evacuatie Spakenburg
Lees ook:Herdenking Slag om de Schelde
Lees ook:IJmuiden in staat van paraatheid: mogelijk gevaarlijke WOII-bommen
Lees ook:Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog ontmanteld in Maas bij Venlo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>