Erfstukken Juliana leveren vijf miljoen op

De veiling van de erfstukken van koningin Juliana heeft ruim 5 miljoen euro opgebracht. De veiling van Sotheby’s in het Amsterdamse RAI theater duurde van maandag 14 tot en met donderdag 17 maart. Van tevoren werd een bedrag van 1,5 miljoen euro verwacht. Alle spullen zijn verkocht: in totaal tienduizend objecten. Het veilinghuis spreekt van een ‘white glove sale’: de term verwijst naar de tijden dat butlers met een witte handschoen controleerden of huishoudens helemaal schoon waren.

 

Sotheby’s kreeg bieders van over de hele wereld: op de zogenaamde koninklijke zolderopruiming kwamen bieders uit binnen –en buitenland af. Het was voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat spullen van de Oranjes publiekelijk werden verkocht. Veel spullen kwamen uit paleis Soestdijk, dat leeg staat sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard en sinds 1 maart opnieuw open is voor het publiek. Voor de geveilde objecten was de afgelopen zes jaar geen nieuwe bestemming gevonden. Belangrijke stukken die niet verloren mogen gaan, gingen naar National Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Koninklijk Huisarchief.

De vier dochters van Juliana en Bernhard lieten ook de zolders van andere paleizen  leeghalen. De opbrengst van de veiling gaat voor de helft naar het Rode Kruis, waarbij koningin Juliana jarenlang was betrokken. De andere helft gaat naar vier goede doelen, die de erfgenamen zelf hebben uitgekozen. Koningin Beatrix koos voor het Prinses Beatrix Fonds, prinses Irene voor het Natuurcollege, prinses Margriet voor het Rode Kruis en prinses Christina voor het Prinses Christina Concours. Algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Cees Breederveld, noemt de opbrengst ‘spectaculair’  en zei dat een belangrijk deel ervan naar ‘stille rampen in de wereld gaat: rampen waar weinig aandacht voor is, maar waar de nood hoog is, zoals de erbarmelijke situatie van de slachtoffers van de aanhoudende gevechten in Ivoorkust.’

Lees ook:Veiling spullen koningin Juliana van start
Lees ook:Kijkdagen efstukken koningin Juiliana
Lees ook:Veiling inboedel Paleis Soestdijk
Lees ook:Spullen Juliana onder de hamer
Lees ook:Prinses Christina 65 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>