Begin carnavalsseizoen – elfde van de elfde

Donderdag 11 november 2010, op de elfde van de elfde, om precies 11.11 uur, begint het carnavalsseizoen (2012: klik hier). Niet iedere carnavalsstad doet eraan mee, maar in de regel is dit de aftrap naar het komende carnaval. Zo wordt op deze dag op veel plekken in Brabant de nieuwe prins Carnaval gekozen. Het getal 11 is van oudsher het getal van dwazen en gekken. Zo vierde Tilburg in 2008 haar vierde carnavalslustrum: 44 jaar. Een lustrum telt in Kruikenstad, zoals Tilburg tijdens carnaval heet, 11 jaar.

Bij zowel het Rijnlandse carnaval (Limburg en Oosten van Noord-Brabant) als het Bourgondische carnaval (Noord-Brabant en Oostelijk Zeeuws Vlaanderen) speelt dit tijdstip een grote rol. Op deze dag komen de Raden van Elf voor het eerst bijeen om het feest voor te bereiden. Tussen 11 november en het eigenlijke carnaval zijn er  regelmatig feesten. Elf november is exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Toevallig is het ook de feestdag van Sint Maarten. Deze 40 dagen ‘gelden’ ook voor de datum van het officiële carnaval: 40 dagen voor Pasen begint de vastentijd, voorafgegaan door de uitbundige feesten. Komend jaar valt het Paasfeest (eind april), dus  carnaval ook: van 6 tot en met 8 maart 2011.

Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Elfde van de elfde – aftrap carnavalsseizoen
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Opening carnavalsseizoen 2012-2013
Lees ook:Opening Carnavalsseizoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>