Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden

Op 17 september 2009 is het 65 jaar geleden dat de Operatie Market Garden begon: de bevrijding van het zuiden van Nederland (2014: klik hier). De hele week vinden er festiviteiten, tentoonstellingen, concerten en kransleggingen plaats in alle steden en dorpen langs de route, die de geallieerden volgden naar het noorden en ‘Hell’s Highway’ noemden. Een aantal highlights: donderdag 17 september start om 18.45 uur een fakkelestafette vanaf de Nieuwe Markt in Weert naar Brussel en weer terug; zaterdag is er bij het gemeentehuis een Muziekshow. Vrijdag 18 september viert Eindhoven bevrijdingsdag. Tot en met zondag 11 oktober loopt een lichtjesroute van 22 km door Eindhoven. Het Stadhuisplein is vrijdag het vrijheidscentrum, met Liberty Lingo met Lucille Werner, Taptoe, een Gildenpresentatie, een fakkeloptocht, een défilé en een bevrijdingsfeest. 

Op het Catharinaplein komen historisch Britse legervoertuigen, vinden shows met legervoertuigen plaats, een mobiele expositie en ‘s avonds een muziekfestijn voor de jeugd. Het naburige Best herbergt het Museum Bevrijdende Vleugels, met een permanente tentoonstelling over operatie Market Garden. Van 17 tot 20 september viert het stadje net als andere gemeenten ‘Remember September’ met een lezing, een expositie en een groot bevrijdingsfeest in ‘t Boshuys. Nijmegen werd frontstad, toen de operatie in Arnhem op hevig verzet van de Duitsers strandde. Zeven maanden lag de stad onder vuur, werd het centrum verwoest en veranderde de rest van de stad is één groot militair kampement.

 

Dat komt 17 tot en met 20 september tot leven in het Valkhofpark met 19 en 20 september gratis optredens van Sergeant Wilson’s Army Show. Verder zijn lezingen, historische rondleidingen, exposities, Liederentafel Doddendaal en een vertelproductie met ooggetuigen. De bevrijding van Zuid-Nederland begon eigenlijk al met D-Day, de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944. Op 12 september trokken de eerste Amerikaanse soldaten Zuid-Limburg binnen; op 176 september begon Market Garden. De bedoeling was om in één keer de grote rivieren over te steken en zo Duitsland binnen te trekken, maar de operatie stuitte in Arnhem op hevig verzet van de Duitsers en stopte daar om 24 september. Het noorden moest nog een lange koude hongerwinter doormaken, voor het in mei 1945 werd bevrijd.

Lees ook:Operatie Market Garden 70 jaar geleden
Lees ook:Bevrijdingsfeest, taptoe en fakkeloptocht Eindhoven
Lees ook:Operation Market Garden – 70 jaar geleden begon de bevrijding
Lees ook:Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden
Lees ook:Slag om Arnhem 65 jaar geleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>