Controleurs speuren verkleed naar rokers bij carnaval

Het noorden van het land heeft er weinig mee op, maar in het zuiden barst zaterdag 21 februari het carnaval los (op sommige plaatsen al op donderdag of vrijdag). De scholen in het zuiden hebben daarom vanaf zaterdag 21 februari voorjaarsvakantie. Beneden de grote rivieren en in Twente/Achterhoek gaan dit weekend honderdduizenden mensen de straat op om carnaval te vieren. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert ‘undercover’ tijdens het carnaval: inspecteurs struinen gekostumeerd de kroegen af om te controleren of er gerookt wordt. Dat kan een cafébaas 300 euro kosten, bij herhaling het dubbele, tot een maximum van 2400 euro. De afgelopen weken is meermalen gepleit voor tijdelijke ontheffing van het rookverbod tijdens carnaval, onder andere door de Bond van Carnavalsverenigingen en de VVD fractie in de Tweede kamer. Maar de autoriteiten willen daar niets van weten: regels zijn regels.  

 

In Venlo lopen controleurs rond, die vooral jongeren onder de 16 jaar blaastesten afnemen. Vorig jaar was er sprake van dat carnaval ten onder ging aan comazuipen en agressief gedrag. Een veelgehoorde reactie was: ‘Veel mensen weten niet meer waar het bij carnaval om gaat: voor hen is het één groot zuipfeest.’ Carnaval is van oudsher een eetfestijn, voordat de periode van vasten tot aan Pasen begint. Zaterdag wordt in menig stad ‘de macht’ door de burgemeester overgedragen aan de lokale Prins Carnaval, die tot Aswoensdag de scepter zwaait. In Brabant heeft iedere stad en dorp tijdens carnaval een andere naam: Bergen op Zoom heet Krabbegat, Breda Kielegat, Den Bosch Oeteldonk, Eindhoven Lampengat, Roosendaal Tullepetaonestad, Tilburg Kruikenstad. In Limburg worden de plaatsen met hun naam in Limburgs dialect genoemd. Plaatsen elders dragen vaak ook een andere naam, zoals: Enschede (Krekkelstad), maar in de meeste steden en dorpen buiten Brabant en Limburg is carnaval geen groot volksfeest.

Lees ook:Carnavalsoptochten 2009 in Nederland
Lees ook:Carnavalsoptochten: heeft carnaval nog toekomst?
Lees ook:Carnavalsoptochten 2010 in Nederland
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Limburgers drinken het meest tijdens carnaval

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Controleurs speuren verkleed naar rokers bij carnaval

  1. Pingback: Carnavalsoptochten 2009 in Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>