Pas op: vrijdagnacht is het ‘Luilak’


In de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren is het ‘Luilak’: dat is van oudsher een kwajongensfeest, waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers te bespotten en wakker te maken (2013; klik hier). Zo stond ik een jaar of wat geleden om een uur of vier ’s nachts stijf van schrik rechtop in bed (in Amsterdam), omdat de deurbel ononderbroken klonk. Raddraaiers hadden een vorkje tussen de bel gestoken: daardoor maakte de bel onophoudelijk een hels kabaal. Ze hadden ook nog een ingenieus touwwerk om de deurknop, vorkje en deurposten gespannen, zodat ik een stief kwartiertje bezig was om de voordeur überhaubt open te kunnen krijgen. Sindsdien weet ík wat Luilak is, maar vooral: wannéér: zaterdagochtend vroeg voor Pinksteren. 
   

 

Het is vooral een Westfries en (Noord)Hollands folkloristische viering op zaterdag voor Pinksteren. Er wordt uitgegaan van een Friese oorsprong. Globaal komt Luilak voor tussen Texel en Delft in het westen van Nederland. Máár: hoe zuidelijker van Amsterdam, hoe minder het gevierd wordt. Helaas mondt Luilak tegenwoordig steeds meer uit in vernielzucht en brandjes: de politie is dan ook extra paraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. Tip voor notoire langslapers: zet de bel vrijdagnacht voor het slapen gaan af. En tips voor iedereen: doe de ramen dicht, zet het vuilnis pas ná Luilak op straat en zet de fiets ergens aan vast.

Lees ook:Pas op voor Luilak
Lees ook:Luilak – uitslapers pesten
Lees ook:Events met Luilak 2013
Lees ook:Luilak Festival Purmerend
Lees ook:Zondag code geel: kans op sneeuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>