Nationale Herdenking in het land, nieuws

Tijdens de dodenherdenking op zondag 4 mei 2008 ligt het vliegverkeer van Nederlandse luchthavens tijdelijk stil. Ook gelden er beperkende maatregelen boven een aantal herdenkingsplekken, zoals de Dam en de Grebbeberg. Tenminste dertien plaatsen in de ‘Bible Belt’ (het lint van een aantal streng gereformeerde gemeenten tussen Zeeland en Staphorst) vervroegen de dodenherdenking naar 3 mei, omdat 4 mei op een zondag valt. In Overijssel zijn dat: Rijssen, Staphorst, Grafhorst, Genemuiden en Kamperzeedijk. Zwartsluis blijft bij 4 mei. In Gelderland: Harskamp, Wekerkom, Edenveen, Elspeet, Oene en Opheusden. In Zeeland herdenken Waarde en Yerseke de gevallenen een dag eerder. De gemeente Tholen doet het op zondag. Een aantal herdenkingen, waaraan tv-zenders aandacht besteden:

Op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag werden mensen (vaak verzetstrijders) tijdens de oorlog ter dood gebracht. Op 4 mei wordt er een stille tocht gelopen. De Bourdonklok luidt tot even voor 20.00 uur en is te zien op de RTL-zenders.

 

In Schuylenburg, Apeldoorn stond aan de Zutphensestraat een joods psychiatrisch ziekenhuis: het ‘Apeldoornse Bosch’. Nazi’s vielen er in de nacht van 21 op 22 januari 1943 binnen: ongeveer 1300 patiënten en 250 verpleegkundigen werden naar Auschwitz getransporteerd. Niemand overleefde. Te zien in het live programma Nederland 2 van 18.45-20.45 uur.

Kamp Vucht was in de Tweede Wereldoorlog het enige concentratiekamp van de SS in Nederland. Ruim 749 mensen vonden hier de dood, waarvan 329 werden geëxecuteerd. Herdenking op de Fusilladeplaats: live op Tv Brabant 19.30-20.30 uur.

De stille tocht op Kamp Westerbork begint 19.25 uur: vanaf 19.35 op RTV Drenthe, samen met documentaire ‘Franse paria’s in Drenthe’ en ‘Westerbork Girl’.

Lees ook:Barak Anne Frank door brand verwoest
Lees ook:Stille tocht Meppel voor Fleur, tegen pesten
Lees ook:Nationale Herdenking 4 mei 2010
Lees ook:Kamp Westerbork 65 jaar geleden bevrijd
Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nationale Herdenking in het land, nieuws

  1. Pingback: Bevrijdingsfestivals in iedere provincie | Eropuit

  2. Pingback: Wageningen op 5 mei centrum Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>