Kadedagen 2008 in Arnhem: nostalgisch rivierleven

Op vrijdag 21 maart 2008 vanaf 14.00 uur komen de schepen aan, die twee dagen langs de Rijnkade aanmeren (2013: klik hier). Stichting Historische Schepen Arnhem (SHSA) haalt zaterdag 22 en zondag 23 maart van 10.00 tot 18.00 uur voor de 2e keer met de Arnhemse Kadedagen de sfeer van vroeger en de bedrijvigheid van weleer langs de rivier terug. Ooit vormden de schepen een randprogramma van het Rijnfestijn in augustus, maar ‘nu dat uitgegroeid is tot ‘World Statutes’, heeft het publiek weinig oog meer voor de bruine vloot’, zegt organisator Steven Gerritsen. Daarom begon de SGSA vorig jaar voor zichzelf. Naast historische, klassieke en nostalgische schepen presenteren zich tal van andere organisaties en bedrijven ‘die hun hart bij Arnhem en de Rijn hebben’.

 

Dit jaar kreeg de stichting heeft een groter deel van de kade ter beschikking en is de Kadedag veranderd in Kadedagen. Thema dit jaar is: ‘Scheepsbouw en scheepvaart in Arnhem’. Gerritsen: ‘Arnhemmers weten tegenwoordig veel te weinig van de rijke scheepvaarthistorie van de stad. Mensen beseffen niet dat er een rivier door de stad stroomt die het verleden voor een groot deel bepaalde, maar ook in de toekomst veel voor de stad kan betekenen.’ Nog steeds vormt Arnhem een belangrijk knooppunt in de Rijn. Dagelijks passeren hier veel vrachtschepen en ook passagiersschepen doen de Rijnkade graag aan.  
 
Er zijn demonstraties boten bouwen, exposities op de schepen, er komt entertainment op het schip  ‘De Zeester’ uit Nijmegen. Het oude ponton van de voormalige schipbrug komt naar Arnhem. Er komen demonstraties met sleepboten en rondvaarten op historische schepen over de Rijn, onder andere naar de baggerkraan in de Nieuwe Haven. Een pont brengt het publiek naar de rondleidingen over het voormalige werfterrein op de Stadsblokken. ‘Die machine kwam hier dankzij de Marshall hulp in 1946 en heeft de kribben in de Rijn aangelegd. Op maandag 24 maart varen de schepen tot 14.00 uur weer uit.

Lees ook:Arnhemse Kadedagen 2010
Lees ook:Arnhemse Kadedagen 2016 in het pinksterweekend
Lees ook:Kadedagen 2009 in Arnhem
Lees ook:Kadedagen 2015 in Arnhem
Lees ook:Kadedagen Arnhem 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>