Nederlandse bossen zijn saai

@Erik Feenstra

De Nederlandse bossen moeten weer gevarieerder worden. Veel bossen zijn saai: teveel eiken en beuken, te weinig linden. Daarvoor pleiten onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Leuven en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten in een boek dat deze week uitkwam: ‘Terug naar het lindewoud’. Oerbossen veranderden in saaie productiebossen met rijen van allemaal dezelfde bomen. Door de eenzijdige begroeiing staan die bossen op voedselarme, verzuurde bodem.

Dat was ooit wel anders: ooit kwam de linde veel voor in de Nederlandse bossen. Vijfduizend jaar geleden kende een bos veel verschillende bomen en bloeiende bosplanten in de onderlaag. Door houtproductie werden de bomen meer en meer vervangen door eiken, beuken en naaldbomen. Het strooisel van deze bomen is slecht afbreekbaar; daarom bevat de bodem steeds minder voedingsstoffen en verzuurt. In de huidige tijd vinden we recreatie en biodiversiteit belangrijk: daarom is het nu de geschikte tijd om te experimenteren.

De laatste paar jaar zijn andere boomsoorten in bossen geplant en hebben de auteurs het effect van die nieuwe boomsoorten op de ontwikkeling van de bossen onderzocht. De resultaten en conclusies staan in het boek ‘Terug naar het lindewoud’. De onderzoekers schreven dat er al snel resultaat was te zien, dank zij wat ze zelf het ‘linde-effect’ noemen: linden zijn bomen die zelf het werk doen, net als de es, de esdoorn, de iep en de hazelaar. Het strooisel van deze bomen breekt makkelijk af en biedt voeding voor bosplanten, zoals bosanemonen en dalkruid. De bloeiende ondergrond biedt weer nieuw onderkomen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Lees ook:Wetenschappers en kunstenaars geven bomen een stem
Lees ook:Bomen al vroeg aan de herfst begonnen
Lees ook:Woensdag 16 maart: Nationale Boomfeestdag 2016
Lees ook:Staatsbosbeheer: ‘Blijf zondag weg uit het bos’
Lees ook:Staatsbosbeheer: mijd bossen in het noorden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlandse bossen zijn saai

  1. Pingback: Nationale Boonmfeestdag: nieuwe bomen planten in het hele land | Eropuit

  2. Pingback: Piramide Austerlitz als nieuw heropend | Eropuit

  3. wompus

    Het beste dat onze bossen kan overkomen is het wegsturen van al die wijsneuzen met hun laptops en mappen..
    Laat eindelijk onze bossen met rust. De natuur regelt zich het best als de bureautijgers op hun kantoren in de randstad blijven zitten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>