Koningin viert Koninginnedag in Makkum en Franeker

@Erik Feenstra

De koningin en haar familie viert Koninginnedag dit jaar in Friesland: in 2008 gaat ze naar Makkum en Franeker.  Het is de derde keer dat ze met Koninginnedag naar Friesland komt: in 1982 bezocht ze Harlingen en in 1993 Vlieland en Sneek.

Makkum is de grootste plaats van de Friese plattelandsgemeente Wonseradeel. Makkum ligt aan het IJsselmeer, waar de Afsluitdijk begint en ontstond uit een boerendorp op een terp en een handelsnederzetting bij de sluis naar de Zuiderzee. In de 17e eeuw leverde Makkum kalk voor koopmanswoningen in Amsterdam. De huizen in het centrum getuigen ervan dat toen goed geld werd verdiend. Makkum leeft nu van aardewerk, scheepsbouw, jachthavens en een recreatiegebied. 

Franeker ligt tussen Leeuwarden en Harlingen en is de grootste stad van de gemeente Franekeradeel. De stad heeft een rijke geschiedenis: te zien aan de historische binnenstad met monumentale panden, het oude stadhuis uit de 16e eeuw, de Martinikerk en vele stinsen (versterkte boerderijen). Franeker was ooit universiteitsstad. Beroemd is het Eise Eisinga Planetarium uit de 17e eeuw. Daarnaast is Franeker centrum van het Friese kaatsen met jaarlijks de bekendste kaatswedstrijd van Nederland.

 

Lees ook:Visserijdagen Harlingen 2013
Lees ook:55e Visserijdagen Harlingen!
Lees ook:Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn
Lees ook:Visserijdagen Makkum
Lees ook:Visserijdagen Harlingen 2015

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Koningin viert Koninginnedag in Makkum en Franeker

  1. Pingback: Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn | Eropuit

  2. Pingback: Koninginnedag gratis openluchtfeesten | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>