Midwinterhoornblazen in Oost-Nederland

Midwinterhoornblazen is een oude traditie: blazen op een hoorn, gemaakt van een houten stam (2012: klik hier). Zondag 6 januari 2008  nodigt  Natuurmonumenten de plaatselijke midwinterhoorngroep uit om vanaf 14.00 uur het blaasseizoen te komen beëindigen op de Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Midwinterhoornblazen is de laatste jaren populair aan het worden. Lange, zware tonen galmen in de winterse kou door de bossen en over de velden van Twente en de Achterhoek.

 

Geleerden zijn er niet uit waar het gebruik van afstamt. Veel winterse gebruiken komen voort uit het verlangen van de mens naar warmte en licht, als het koud en donker is. Kerstfeest is hiervan een – door vroegchristelijke zendelingen gekerstend – voorbeeld. Met het blazen op horens zouden boze, duistere demonen worden verjaagd, maar daarvoor is geen bewijs. Zowel de katholieke als de protestante kerk moest niets van deze ketterse traditie hebben. De oudste schriftelijke vermelding van deze hoorns stamt uit 1485 uit Sonsbeck bij Xanten. De oudste vermelding in ons land stamt uit 1815: in het archief van Winterswijk ligt een verslag over vader en zoon Kunners uit het naburige Kotten, die met behulp van een midwinterhoorn smokkelaars voor douaniers zouden hebben gewaarschuwd. Ze werden door de dienders betrapt, beweerden dat ze bliezen om arbeiders in het bos te laten weten dat het pauze was (iets dat toen inderdaad op die manier gebeurde) en de douaniers stampten de hoorn op de grond kapot.

 

 

De traditie raakte meer en meer in onbruik. Na de Tweede Wereld-oorlog kenden nog slechts een handjevol oude mannen de kunst van het blazen op deze zelfgemaakte horens. Zij leerden het blazen overigens niet van voorgangers, maar uit zichzelf tijdens de algemene mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. In 1953 sloeg een groepje Twentenaren de handen ineen, maakte midwinterhoorns, oefende erop en speelde in dat jaar met Kerstmis hun eerste concert, bij havezate ‘Het Evenloo’. Het midwinterhoornblazen werd populair in de verre omtrek van Twente, tot in Drenthe, de Achterhoek en het Duitse Münsterland.

Lees ook:Midwinterhoornblazen luidt Advent in
Lees ook:Midwinterhoornblazen luidt Advent in
Lees ook:Adventstijd ingeluid met midwinterhoornblazen
Lees ook:Midwinterhoornblazen vanaf eerste Advent
Lees ook:Midwinterhoornblazen van 1e Advent (3/12) tot Driekoningen (6/1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>