Lintjesregen 2015

Traditiegetrouw daalt de laatste werkdag voor Koningsdag altijd de jaarlijkse  lintjesregen neer over Nederland. Dan heeft het ‘de majesteit behaagt’ – standaard zinsnede bij de uitreiking – om landgenoten te eren, die veel hebben betekend voor de maatschappij. Zo’n lintje krijg je niet zomaar en bij overlijden mogen nabestaanden het niet houden, maar moeten het teruggeven aan de staat. Eigenlijk zijn het Koninklijke onderscheidingen: ridderorden, die in de volksmond ‘lintjes’ heten.

Burgers kunnen iemand voordragen voor een lintje. Dit jaar ontvangen 2.838 mensen een onderscheiding: dat zijn er minder dan vorig jaar, toen waren het er 3.155. In de Orde van de Nederlandse Leeuw werden 12 mensen gedecoreerd; de anderen kregen de Orde van Oranje-Nassau. Op de al dan niet voormalige Nederlands-Caribische eilanden werden 41 bewoners gelukkig gemaakt. In Amsterdam kregen dit jaar voor het eerst meer vrouwen dan mannen een lintje. Gedecoreerd zijn dit jaar zonder andere: Jörgen Raymann, Oscar Hammerstein, Jan Slagter, Marga Bult en Guido van Woerkom (ex-directeur ANWB), Jan Reker (ex-PSV). De overgrote meerderheid van de gelukkigen krijgt de onderscheiding niet vanwege betaald werk, maar vanwege hun inzet als vrijwilliger. De oudste gedecoreerde persoon is mevrouw H.E. Oversteeg-van Wolferen (1918) in Westervoort. Zij is sinds 1983 actief als vrijwilliger bij ouderencentrum ‘Het Trefpunt’. 

Lees ook:Lintjesregen 2012
Lees ook:Lintjesregen 2014
Lees ook:Lintjesregen 2010
Lees ook:Lintjesregen 2009
Lees ook:Lintjesregen 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>