Propvol najaar Metropool, op weg naar één Poppodium voor Twente

Na lang hard werken staat Poppodium Metropool in Hengelo op de kaart als hét Poppodium van Twente. Het Hengelose Poppodium programmeert zowel in het eigen pand als buiten haar gemeentegrens. Mede door de samenwerking met Atak in Enschede staat bijvoorbeeld Madness in november dit jaar in Twente. Het sterke programma van Metropool als uitgangspunt, in combinatie met de manier waarop Atak is verankerd in studentenstad Enschede, maakt het mogelijk om te werken aan een Twents programmaprofiel (bron: prsbericht).

“Het najaar zit inderdaad propvol”, beaamt hoofd programma & marketing Guido de Jongh. In de weken na de Metropool Open Air concerten is de concertagenda goed gevuld. Naast de weekends zijn er ook doordeweeks veel concerten. “We focussen ons zoveel mogelijk op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen, met concerten en dance avonden in beide zalen. Met name internationale artiesten gaan periodes aaneengesloten op tour en die spelen ook op zondag tot en met woensdag. Als je bijvoorbeeld de Mark Lanegan Band, Procol Harum, Tower of Power, Simon Phillips of rapper Nelly kan strikken, dan is dat een buitenkans voor het oosten van Nederland en voor de liefhebbers maakt het niet uit op welke dag ze optreden”, aldus Guido de Jongh.

Zelf is de Jongh het meest in zijn nopjes met de komst van Mark Lanegan. “Dat is wel een persoonlijke held inderdaad, prachtige stem. Hij is vooral bekend van zijn samenwerkingen met onder andere Kurt Cobain, Queens Of The Stone Age en Isobel Campbell. Zijn werk met The Screaming Trees ten tijde van de opkomst van de grunge vind ik goed, maar ik hou het meest van z’n solowerk met zijn band. Echt een bijzondere artiest en ik ben er trots op dat de band  live in Twente te zien is.”

Uniek is verder de komst van rapper Nelly  in november die rond het jaar 2000 wereldhits scoorde met nummers als “Hot in Herre” en “Ride With Me”. In oktober is dan Guus Meeuwis al geweest, die maar 3 avonden achter elkaar voor een uitverkochte grote zaal staat. Liefhebbers van roots en classic rock komen onder andere aan hun trekken met Matt Andersen, Walter Trout, Ten Years After, John Illsley of Dire Straits (locatie Atak), Wishbone Ash en Andy Fairweather Low, de rechterhand van Eric Clapton en bekend van zijn werk met Amen Corner.

Er is ook plek voor bands die op het punt van een grote doorbraak staan. Goed voorbeeld is het indie-pop kwartet Black Honey, dat steeds bekender en populairder wordt en in september in de kleine zaal te zien is. In dezelfde kleine zaal staan verder onder meer Moss, Roxeanne Hazes en  Sven Hammond.

Dit najaar spelen ook Spinvis, De Dijk, Dweezil Zappa en Rico & Sticks in Hengelo, deze laatste is vooral voor de wat oudere hiphop liefhebber een must-see. Jonge hiphop liefhebbers kunnen naar Jonna Fraser, Donnie (locatie Atak), Fresku & Mocromaniac en Lil Kleine. Er gebeurt veel op het gebied van nieuwe urban en daar spelen we graag op in. Ook voor een jongere doelgroep hebben we indie en alternative staan, zoals PALMSY + Midas, Jack and The Weatherman en persoonlijke favoriet Quiet Hollers”

In de hardere genres kunnen bezoekers onder meer terecht bij de exclusieve Nederlandse clubshows van Lacuna Coil of Pain. Ook de oudgedienden van Evergrey, Y&T, de afscheidstour van Saga en het Noorse Kvelertak staan op de rol. Voor ‘de onderkant’ van het betere gitaargeweld presenteren we shows bij onze hardcore buren van Innocent Hengelo, zoals Master en Leng T’che.

Beproefde Metropool concepten gaan op herhaling. In september vindt voor de derde keer Whisky & Music plaats, in oktober keert Beerland terug, de tegenhanger van ons rootsfestival Heartland in april. “Beerland is ons eigen indoor festival met bands die wat meer in de ruigere gitaarhoek zitten. Dit jaar zijn Millionaire, Dool, Paceshifters, Black Lung en Fleddy Melculy bevestigd en daar komt nog het nodige bij. Wordt een mooie avond.” Naast bestaande samenwerkingen met de Popronde en Muziek bij de Buren keren ook de succesvolle eigen danceproducties Back To The 90’s, Tjolk Everything 80’s , 70’ s Fever en coproductie CLASSIC (R&B & Hiphop) terug.

Nieuwbouw

Sinds de heropening eind 2009, streeft het podium naar een cultureel divers en aansprekend programma. De mix van gevestigde namen, bijzonder programma aanbod en aanstormend talent – zowel nationaal als internationaal – blijkt succesvol. Directeur Johan de Jong: “Metropool koestert haar aanbod en de uitvoering daarvan. In plaats van uitsluitend een concert, bieden we de perfecte beleving voor een volledig avondje uit. Vanaf 17 uur kunnen bezoekers bij ons terecht voor een daghap en na de show is het nog even nagenieten in ons gezellige Muziekcafé. We zijn begonnen als podium voor de stad, maar met ons programma trekken we inmiddels bezoekers uit heel Twente maar ook van ver daarbuiten aan. Veel bezoekers brengen voor en na het concert een bezoek aan de binnenstad, om te shoppen, te eten en te drinken, of te overnachten.”

Talent

Sinds 2004 is Metropool als podium prominent aanwezig op Hengelose scholen met een eigen variant van het cultuureducatieproject Do It!. Scholieren krijgen een blik achter de schermen, volgen muziekcolleges, workshops en organiseren tenslotte hun eigen festival in de zalen van Metropool. “Deze kids zijn onze voelsprieten voor wat er leeft bij onze jongste doelgroep en vormen tevens een kweekvijver van pril talent. Do It! is samen met  ons talentontwikkelingsprogramma ‘In de Lift’ goed voor zo’n 25% van ons jaarlijks programma.”

Enschede

De samenwerking met Atak in Enschede kwam al even ter sprake. Directeur Johan de Jong: “Door de samenwerking, is er nu al een betere afstemming van het programma in Twente en dit biedt veel meer kansen voor een praktische invulling van een gevarieerd popprogramma voor de regio. Door de (fysieke) verbinding met het Wilminktheater ontstaan ook mogelijkheden voor een popprogramma in Muziekcentrum Enschede, dat ruimte biedt aan popconcerten voor 1.800 bezoekers. Dit gaf ons de kans om Madness naar Twente te halen, wat nog steeds een enorm grote naam is… en het is toch gewoon gaaf: in Twente, op de fiets naar de grootste ska band aller tijden!”

Het volledige aanbod van dit najaar is te vinden als bijlage en natuurlijk op Metropool.nl. Ondertussen wordt er al weer hard gewerkt aan het vullen voor de agenda van 2018. “Het wordt een behoorlijke opgave om dit jaar te overtreffen maar we gaan ons best doen. De eerste data voor 2018 staan al weer aangekondigd.”

Feitjes

- Metropool werkt met 174 vrijwilligers

- In 2018 bestaat Metropool precies 30 jaar

- In november 2009 opende de nieuwbouwlocatie naast het station van Hengelo, met 2 zalen en een Muziekcafé

- Sinds 2013 organiseert het podium zgn. Metropool Open Air concerten in Openluchttheater Hertme

- Januari 2016: Frank Satink verkozen tot ´Beste Programmeur´, uitreiking IJzeren Podiumdieren VNPF

 

Programmering najaar

 

14 Sep   Jazzrock Café: Simone Croes

15 Sep   Whisky & Music 2017

16 Sep   Tjolk! Everything 80′s

21 Sep   Black Honey

21 Sep   Music & Movies: Frank Zappa

22 Sep   Dutch Queen Tribute

23 Sep   Sass Jordan

24 Sep   Popronde Hengelo

24 Sep   Procol Harum

27 Sep   Metropool Muziekquiz

28 Sep   Evergrey

28 Sep   Red Snapper (Metropool presents @ Atak)

29 Sep   Back To The 90′s

30 Sep   Skillz Sessionz (In de Lift)

30 Sep   Jojo Gladstone – Album Release (In de Lift)

01 Okt    CD – DVD – Platenbeurs

04 Okt    Master (Metropool presents @ Inncocent)

04 Okt    Sari Schorr

05 Okt    Fresku & Mocromaniac

05 Okt    Burçak – The Kick Off Concert (In de Lift)

07 Okt    70′s Fever

08 Okt    Coldplace

11 Okt    Johnny Bernhard – Cd Presentatie ‘Forever’

12 Okt    50 Jaar The Velvet Underground & Nico

12 Okt    Jack And The Weatherman

13 Okt    Jonna Fraser – Jonathan Tour

13 Okt    Leng T’che (Metropool presents @ Inncocent)

13 Okt    Palmsy + Midas

14 Okt    Beerland: O.a. Millionaire, Paceshifters, Dool

15 Okt    Laurence Jones

17 Okt    Y&T

18 Okt    Tower Of Power (Uitverkocht)

18 Okt    Giles Robson Band

19 Okt    Dweezil Zappa: 50 Years Of Frank

19 Okt    Ben Miller Band

20 Okt    Matt Andersen

20 Okt    Donnie (Metropool Presents @Atak)

21 Okt    Dave Koz

21 Okt    Sven Hammond

25 Okt    Lil Kleine (Uitverkocht)

26 Okt    Guus Meeuwis (Uitverkocht)

27 Okt    Guus Meeuwis (Uitverkocht)

27 Okt    Quiet Hollers

28 Okt    Guus Meeuwis (Uitverkocht)

01 Nov   Walter Trout

03 Nov   Miss Montreal (Uitverkocht)

04 Nov   Saga – The Final Chapter Tour 2017

04 Nov   Moss

05 Nov   Hengelo 60′s Revival 2017 (Uitverkocht)

07 Nov   Nelly

09 Nov   Andy Fairweather Low (Amen Corner, Eric Clapton)

10 Nov   Pain

10 Nov   Roxeanne Hazes

11 Nov   Legends Of Rock Tribute Festival

13 Nov   Madness (Metropool Presents @ Muziekcentrum)

16 Nov   Kim Wilde

17 Nov   CCR Tribute By The Fortunate Sons

17 Nov   Call It Off

18 Nov   CLASSIC (R&B & Hiphop)

21 Nov   Mark Lanegan Band

23 Nov   De Dijk

23 Nov   Marley Meets.. By Rootsriders

24 Nov   End Of The Dream + Kingfisher Sky + Blackbriar + Seven Waters

24 Nov   John Illsley Of Dire Straits (@ Atak)

24 Nov   Rico & Sticks

27 Nov   Simon Phillips With Protocol Iv

01 Dec   Spinvis

01 Dec   Navarone

07 Dec   Martijn Fischer Zingt Hits Van Hazes

08 Dec   Ten Years After

08 Dec   Ooostblok – Album Release (In de Lift)

15 Dec   Lacuna Coil

16 Dec   Pink Floyd Project – In Concert 2017

20 Dec   The Doors Alive

23 Dec   Symfo Classics II – The Best Of Symphonic Rock

23 Dec   Kris Berry

 

Lees ook:Breda Barst 2013
Lees ook:Indoor Twente 2013 in Enschede
Lees ook:Golden Earring op Metropool Open Air
Lees ook:Hippisch Hengelo gaat verder als Indoor Twente in Enschede
Lees ook:Noodweer Twente zorgt voor veel overlast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>