Magisch Samhain Bourtange – de Kelten herleven

@Erik Feenstra

Zaterdag 31 oktober en zondag 1 november beleeft Vesting Bourtange in Oost-Groningen Magisch Samhain gevierd. Zaterdag is het Halloween. De oude Kelten noemden het Samhain: één van de oudste feestdagen van de mensheid. Voor de Kelten was dit het begin van het nieuwe jaar en werd de seizoenswissel en de cyclus van het leven gevierd. In Bourtange wordt ‘de sluier tussen de verschillende dimensies opgeheven en nemen elfen, heksen, druïden, geesten en demonen het vestingstadje in’, met een magische markt en spannende activiteiten. Zaterdag treden verschillende artiesten op. Rond 22.30 uur lokt een bonte parade iedereen naar het slot: een korte maar mooie vuurshow. Magisch Samhain is zaterdag te bezoeken zaterdag van 11.00 tot 22.30 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Tickets: zie website. Verklede bezoekers krijgen korting.

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest aan de vooravond van 31 oktober: de overgang van de zomer naar het begin van de winter. Druïden beweerden dat in deze nacht de wereld van de geesten en van de levenden het dichtst bij elkaar stonden, zodat een overgang van de ene naar de andere dimensie makkelijker was dan anders. Kortom: een geest kon sneller in een levend lijf floepen, was de gedachte. In Ierland betekent Samhain ‘november’: het laatste oogstfeest, waar de laatste verse producten werden bijeen gesprokkeld. Samhain was een feest ter verering van de doden en in sommige culturen is dat nog altijd zo. Overdag werden op tafel extra borden bijgezet voor de overledenen met hun lievelingsmaaltijden. Kaarsen voor het raam moesten hen helpen hun oude huis te vinden. Men geloofde dat niet alleen de deuren van de onderwereld op een kier gingen, maar ook die van het Elfenrijk. Voor elfen en andere natuurgeesten werd buiten voor de deur eten neergezet.

Lees ook:Vesting Bourtange viert Magisch Samhain
Lees ook:Magisch Samhain in Bourtange
Lees ook:Magische Herfstmarkt en Samhain in Bourtange
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange
Lees ook:Herfstmarkt Bourtange tijdens Halloween

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>