Halfvastenfeest – even bijkomen van het strenge vasten

Komend weekend zit het vasten voor de katholieken er voor de helft op (2016: klik hier). Van carnaval tot Pasen eten en drinken zij veertig dagen alleen het hoogstnoodzakelijke. Om dat vol te kunnen houden, wordt hier en daar halverwege de rit een oogje dichtgeknepen met Halfvastenfeesten. België telt er veel, compleet met optochten. In ons land wordt het feest al jaren gevierd in het Brabantse dorp Zeeland (ten zuidoosten van Oss): dit jaar op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart.

Het kerkdorp telt circa 6.000 zielen, maar tijdens het festival komen er ‘heel wat mensen’ bij. Op een weiland aan de Reekseweg is een evenemententerrein opgebouwd, met dj’s en toppers als Helemaal Hollands en Django Wagner. Op een aantal andere plekken in het land zijn Halfvasten-optochten. In Afferden in Noord-Limburg start zaterdag 14.00 uur de Halfvastenoptocht, in Deurne zaterdag om 19.30 uur de Heilight Parade (een verlichte optocht), in Bladel (zuidwest van Eindhoven) om 20.00 uur de Blaalse Lichtstoet en in Groesbeek (bij Nijmegen) zaterdag 20.11 uur de Verlichte Halfvastenoptocht.

Lees ook:Halfvastenfeesten – halverwege de vastentijd even de teugels laten vieren
Lees ook:Halfvastenfeesten Zeeland
Lees ook:TROS Muziekfeest op het Plein in Maastricht
Lees ook:Sterren op het Plein in Apeldoorn
Lees ook:Derde Sterren Muziekfeest op het Plein in Heerenveen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>