Vesting Bourtange viert Magisch Samhain

Zaterdag 25 en zondag 26 oktober, als de wintertijd ingaat tijdens de Nacht van de Nacht, wordt in Vesting Bourtange in Oost-Groningen Magisch Samhain gevierd (2015: klik hier). Vrijdag 31 oktober is het Halloween. De oude Kelten noemden het Samhain: één van de oudste feestdagen van de mensheid. Bourtange beleeft een magische nacht, ‘wanneer de sluier tussen de verschillende dimensies opgeheven wordt en elfen, heksen, druïden, geesten en demonen het vestingstadje innemen’, met een magische markt, straatmuzikanten, wonderlijke figuren en spannende activiteiten. Zondag vormt de vuurshow ‘Vurige Liefde’ de  afsluiting van Magisch Samhain, te bezoeken zaterdag van 11 tot 23 uur en zondag van 11 tot 18 uur. Verklede bezoekers krijgen korting.

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest aan de vooravond van 31 oktober: de overgang van de zomer naar het begin van de winter. Druïden beweerden dat in deze nacht de wereld van de geesten en van de levenden het dichtst bij elkaar stonden, zodat een overgang van de ene naar de andere dimensie makkelijker was dan anders. Kortom: een geest kon sneller in een levend lijf floepen, was de gedachte. In Ierland betekent Samhain ‘november’: het laatste oogstfeest, waar de laatste verse producten werden bijeen gesprokkeld. Samhain was een feest ter verering van de doden en in sommige culturen is dat nog altijd zo. Overdag werden op tafel extra borden bijgezet voor de overledenen met hun lievelingsmaaltijden. Kaarsen voor het raam moesten hen helpen hun oude huis te vinden. Men geloofde dat niet alleen de deuren van de onderwereld op een kier gingen, maar ook die van het Elfenrijk. Voor elfen en andere natuurgeesten werd buiten voor de deur eten neergezet.

Zie ook: Haunted Castle in Lisse

Lees ook:Magisch Samhain in Bourtange
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange – de Kelten herleven
Lees ook:Magische Herfstmarkt en Samhain in Bourtange
Lees ook:Herfstmarkt Bourtange tijdens Halloween

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>