Omniversum: Giganten uit de IJstijd met verteller Gijs Scholten van Aschat

Van dinsdag 7 oktober tot mei 2015 vertoont Omniversum Den Haag de IMAX-film Giganten uit de IJstijd. De grootbeeldfilm, met verteller Gijs Scholten van Aschat, brengt in beeld hoe de aarde er tijdens het pleistoceen uit zag en welke dieren de immense gletsjers en prairies van Europa, Azië en Noord-Amerika bevolkten (trailer: klik hier). Vanaf 11 oktober tot en met 11 mei 2015 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling IJstijd die in combinatie met de film extra voordelig is te bezoeken (bron: persbericht).

Zie ook: Bijna complete oer-mammoet opgegraven, college bij Amsterdam EXPO en Giganten uit de ijstijd in Amsterdam EXPO

De grootbeeldfilm Giganten uit de IJstijd neemt de kijkers mee naar het pleistoceen. Tienduizend jaar geleden zag de aarde er heel anders uit. Het noordelijk halfrond was bedekt met ijs, maar er waren ook periodes met een gematigd klimaat. Er leefden gigantische dieren als sabeltandtijgers, grondluiaards en wolharige mammoeten. De kolossen werden zowel gevreesd als achtervolgd door prehistorische jagers. Over deze tijd leren we meer door opgravingen. Zo werd recent in Siberië het mammoetjong Lyuba gevonden, een van de best bewaarde mammoetmummies ter wereld, en in 2008 onder een parkeerplaats in Los Angeles Zed, een van de meest complete Colombiaanse mammoetskeletten.

In Giganten uit de IJstijd kunnen we zien hoe en waar Lyuba en Zed leefden en wat er met hen gebeurde. De grootbeeldfilm zet de kijkers tenslotte ook aan tot nadenken. Door de opwarming van de aarde worden nu duizenden planten- en diersoorten bedreigd. Zullen olifanten, bizons en tijgers, net als hun families uit de IJstijd, binnenkort uitsterven? De verteller in de Nederlandse versie is acteur Gijs Scholten van Aschat. Hij speelde in tal van toneel, film- en tv-producties en won onder meer een Louis d’Or, een Gouden Kalf, de Johan Kaart Prijs en de Albert van Dalsumring.

Lees ook:Mammoet Meets Dino, speurtocht door de prehistorie in Omniversum en Museon
Lees ook:Valentijnskortingactie Omniversum: 20 % korting voor zoenende bezoekers
Lees ook:Bijna complete oer-mammoet opgegraven in Afrika – Nederlandse expeditieleider geeft EXPO College bij tentoonstelling ‘Giants of the Ice Age’
Lees ook:Première Oscarkandidaat Tirza
Lees ook:Born to Be Wild met Carice van Houten in Omniversum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>