Kamper Ui(t)dagen 2014

Het centrum van Kampen staat iedere zomer vier donderdagen in het teken van de Kamper Ui(t)dagen (2016: klik hier): met braderieën, culinair genieten, muziek en elke dag een eigen thema. Lokale winkeliers en kooplieden uit het hele land komen naar de Hanzestad om hun koopjes aan te bieden. De eerste Ui(t)dag was op donderdag 17 juli, de volgende zijn op 24 en 31 juli en 7 augustus. De salonboot ‘Veerman van Kampen’ vaart rond. Aansluitend staat donderdag 14 augustus de koopjesmarkt op de Botermarkt, staat zaterdag 16 augustus in het teken van het Kamper Stripspektakel en wordt de zomer op 29 en 30 augustus afgesloten met het Kamper Kadefestival.

Een Kamper Ui is een (eeuwenoud) spotverhaal over de inwoners van Kampen. Inwoners van de Hanzestad beschouwen het als een geuzennaam: ze verzinnen zelf verhalen over hoe dom ze vroeger waren. Het startschot van de Kamper Ui(t)dagen wordt traditioneel gegeven door in het bijzijn van de burgemeester een koe op te hijsen aan de Nieuwe Toren. Volgens een beroemde Kamper Ui groeide er welig gras op de omloop van deze toren. Burgemeester en schepenen besloten een koe op te hijsen die het gras weg kon grazen. Het Belgische Hasselt kent een variant, waarbij een koe op de kathedraal zou worden omhoog getakeld.

Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2017
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2016
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2011
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen 2010
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>