Filmfestival ‘Ambacht in Beeld’ in de Kromhouthal Amsterdam

Donderdag 30 mei tot en met zondag 1 juni staat  de tweede 2e editie van het filmfestival ‘Ambacht in Beeld’ in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. ‘Ambacht in Beeld’ is een festival over oude en nieuwe ambachten, met internationale documentaires, lezingen, een verdiepend symposium en workshops van ambachtslieden voor jong en oud. Het vindt tegelijkertijd met het Amsterdam Maker Festival plaats, een grote open werkplaats voor makers van de 21e eeuw. Kleermakers, touwslagers, klompenmakers en andere traditionele ambachtslieden worden steeds zeldzamer. Tegelijkertijd is er een opleving van nieuwe ambachten door nieuwe ontwikkelingen zoals de 3D-printer (bron: persbericht).

Op het festival kunnen bezoekers drie dagen kennismaken met bijzondere ambachten, vastgelegd in documentaires. Iedere filmvertoning wordt vergezeld van een verdiepende invulling zoals: Q&A’s met filmmakers, lezingen door internationale gastsprekers en workshops door gepassioneerde ambachtslieden. Het merendeel van de documentaires is voor het eerst in Nederland te zien. Op 31 mei is de première van ‘Maker’, over de impact die de Maker Movement heeft op de samenleving, cultuur en economie van de Verenigde Staten. Ook daar (her)ontdekken steeds meer mensen, met behulp van nieuwe technologieën als plasmasnijders en open source elektronica, het plezier van het fysiek maken van producten. Aansluitend vertellen kunstenaar/innovator Daan Roosegaarde, beeldhouwer Marco Cochrane en Amsterdam Maker Festivaldirecteur Nathan Wiersma over dit fenomeen, dat wel de ‘derde industriële revolutie’ wordt genoemd.

Ook ‘Spark: A Burning Man Story’, over het legendarische Amerikaanse Burning Man Festival, beleeft zijn Nederlandse première. Uniek is dat beeldhouwer Marco Cochrane aanwezig is en na afloop een exclusieve lezing geeft over zijn kunstwerken die in de film te zien zijn. Er komen bijzondere ondernemers uit Amsterdam aan het woord zoals: chef-patissier Job van Berkel en de lokale ambachtelijke bierbrouwers van ‘Brouwerij De Vriendschap’. Verder zal kapitein van Fairtransport Arjen van der Veen vertellen over de Tres Hombres, het zeilend vrachtschip zonder motor waarmee goederen duurzaam over de wereld wordt vervoerd. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website: www.ambachtinbeeldfestival.nl. Een kaartje kost per programmablok €7,50 en op vertoon van Stadspas of Huisvuilpas uit Amsterdam-Noord krijg je €1,50 korting.

Lees ook:Maker Fair Twente in Hengelo
Lees ook:Flamenco Biënnale 2015
Lees ook:Cinedans 2016 in EYE Amsterdam
Lees ook:Flamenco Biënnale 2017 – 13 t/m 29 januari
Lees ook:Buddhist Film Festival Europe in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>