Zondag 4 mei: Theater na de Dam

Op 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, vindt de vijfde editie plaats van Theater na de Dam: een theaterprogramma met tientallen voorstellingen in theaters in het hele land (2016: klik hier). Vanaf 21.00 uur zijn bestaande en nieuwe producties te zien, die allemaal direct of indirect met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Wat vijf jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief in de theaters in de Amsterdamse Nes, is uitgegroeid tot een landelijk evenement. Theater na de Dam borduurt voort op een traditie die sinds de jaren ’60 bestaat, om na Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor het publiek voor te lezen.

Ieder jaar worden theatermakers benaderd met de vraag een speciale voorstelling coor Theater na de Dam re maken. In het hele land zijn speciale voorstellingen te zien. Zo staat Hadewych Minis met een eenmalige muzikale productie in de piste van het Amsterdamse theater Carré, organiseert ede Amsterdamse Stadsschouwburg ’De Nacht na de Dam’, staat de locatie-voorstelling ‘Het Geheugen van Rotterdam’ in de havenstad, treedt de cast van ‘Soldaat van Oranje’ op in de Veenfabriek in Leiden en schrijft theatermaker Tomer Pawlicki ‘Dank zij de oorlog’, een monoloog over wat er eigenlijk goed was aan de oorlog, 3 en 4 mei in de Amsterdamse Brakke Grond. Sinds een paar jaar groeit het aandeel jongeren-voorstellingen, gebaseerd op interview van jongeren met buurtbewoners over hun ervaringen in de oorlog. In het Compagnietheater is een nieuwe uitvoering van de kinderopera Brundibár uit concentratiekamp Theresienstadt te zien.

Lees ook:Nationaal Theaterweekend – vrijdag 15 t/m zondag 17 januari
Lees ook:Herdenkingsconcerten en -voorstellingen op 4 mei
Lees ook:Jeugdtheaterfestival Lente-uitjes in regio Utrecht
Lees ook:Donderdag 4 mei: Nationale Herdenking
Lees ook:Woensdag 4 mei: Nationale Herdenking 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>