Films: wat kunnen we verwachten in 2014

Dinsdag 7 januari vond in Tuschinski Amsterdam de jaarlijkse nieuwjaars-receptie plaats van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en Film Producenten Nederland (FPN) (2015: klik hier). Onderdeel was de vertoning van previews: wat kunnen we in 2014 verwachten? Net als vorig jaar weer veel rampen, spektakel en sf, al denk ik dat het er minder zijn dan vorig jaar. Ik kijk uit naar ‘Her’, over een man die een relatie krijgt met een virtuele vrouwenstem. Ik kan niet wachten op ‘Shirley, Visions of Reality’, met dertien schilderijen van Hopper als kapstok (trailer: klik hier). Spiderman en Godzilla krijgen een vervolg, de Vampire Academy belooft spektakel, net als de ramp in Pompeii en het verhaal van de zondvloed en de Arc van Noach. Onder films van eigen bodem vallen de mafketels in ‘Toscaanse bruiloft’ op, wat kankerpatiënten van hun leven maken in ‘Kankerlijers’, ‘Lucia de B’, het beleg van Alkmaar in ‘Kenau’ en de griezelfilm ‘De poel’. 

De bioscopen in Nederland hebben in 2013 redelijk gedraaid, met bijna 31 miljoen bezoekers ongeveer evenveel als het jaar ervoor. ‘Voorspellen heeft geen zin’, zei NVB-directeur Ron Sterk tegen een bomvolle zaal. Na een aantal magere maanden was er in de kersttijd een run op bioscopen en filmhuizen. NVB-voorzitter Winnie Sorgdrager zei dat de filmbranche ‘niet moet worden onderschat’. Vooral nieuwe bioscopen en nieuwe concepten zorgen voor groei. Sorgdrager: ‘Wie niet creatief is, loopt achter.’ Ze pleitte voor comfort, perfect geluid, een drankje na afloop en recent gelanceerde maandabonnementen. ‘Naar de film gaan is met zo’n 8 euro per kaartje ‘nog altijd het goedkoopste uitje van Nederland’. Tachtig procent van de Nederlanders gaat 1 tot 4 maal per maand naar de film. Het aantal 55-plussers groeit, het aantal jongeren daalt. De laatste jaren komen er veel bioscoopzalen bij, maar dat ‘maakt de spoeling niet dunner’: nieuwe bioscopen genereerden in 2013 een recordaantal bezoekers.

Tijdens de receptie werden de Jan Nijland Zilveren Roos en het Zilveren Roosje uitgereikt. Van 1960 tot 1982 ging de Roos naar onder andere Charlie Chaplin, Ingmar Bergman en Bert Haanstra. Jan Nijland liet geld na, waarmee in 2012 de Jan Nijland Zilveren Roos Award werd opgericht. Nijland (1919-1998) was bioscoopondernemer, voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond en van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 2012 werd de sinds 1927 bestaande band met Bio Kinderrevalidatie nieuw leven ingeblazen, dat alle bioscopen, filmhuizen en filmdistributeurs ondersteunen. Vorig jaar werd de Zilveren Roos voor het eerst opnieuw uitgereikt, nu als jaarlijkse oeuvreprijs voor iemand die veel betekend heeft voor de Nederlandse filmwereld. De aanmoedigingsprijs Zilveren Roosje gaat jaarlijks naar iemand die afgelopen jaar in de bioscoopbranche zijn sporen verdiende. Joachim Wolff, oud-directeur van de Wolff-cinema-groep, ontving de Roos. Het Zilveren Roosje ging naar de noord-Limburgse bioscoop-exploitant Joep Caubo.

Lees ook:Jan Nijland Zilveren Roos voor Lauge Nielsen
Lees ook:Opnieuw meer mensen naar de film in 2016
Lees ook:Bioscopen hebben in 2012 redelijk gedraaid
Lees ook:Nederlands bioscoopbezoek in 2014 gelijk aan 2013
Lees ook:Parade 2009 trekt verder naar Utrecht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Films: wat kunnen we verwachten in 2014

  1. Monic Opveld

    Dank voor uw redactionele aandacht voor het Bio Vakantieoord.
    2e aline derde regel, directeur van de NVB is Ron Sterk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>