Koninkrijk der Nederlanden is jarig en viert feest op 30 november

Het Koninkrijk der Nederlanden is deze maand 200 jaar oud. Toen Napoleon eind 1813 werd verslagen en de overwinnaars Europa staatkundig opnieuw indeelden, herkreeg Nederland zijn vrijheid. Op 30 november 1813 landde de toenmalige Prins van Oranje Willem Frederik van Oranje-Nassau na 18 jaar ballingschap aan op het Scheveningse strand bij Den Haag.  In september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als koning Willem I. Zaterdag 30 november start de viering van 200 Jaar Koninkrijk.

‘s Ochtends wordt de landing van de prins van Oranje nagespeeld op het strand van Scheveningen. Inwoners van het vissersdorp spelen de landing iedere 25 jaar na. Het belooft een spectaculair schouwspel te worden dat vanaf de boulevard en het strand kan worden bekeken.’s Middags is er een officiële bijeenkomst in de Haagse Ridderzaal en ‘s avonds het Koninkrijksconcert in het Circustheater, met onder meer Racoon, Brigitte Kaandorp, Ruth Jacott en als presentator Ruben Nicolai. Alles in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.  De NOS zendt alles live uit op Nederland 1. In 2014 en 2015 zijn er verschillende evenementen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk om de verjaardag te vieren.

Lees ook:‘Prins van Oranje’ geland op strand Scheveningen
Lees ook:Nederland viert 200 jaar Koninkrijk
Lees ook:Unicum: Vaandelgroet aan de koning in Den Haag
Lees ook:Koninklijke Landmacht viert 200-jarig jubileum
Lees ook:Koning bij viering 200 jaar Hoge Raad van Adel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>