Bioscopen hebben in 2012 redelijk gedraaid

De bioscopen in Nederland hebben in 2012 redelijk gedraaid: het was ‘het jaar van de consolidatie’ (2014: klik hier). Dat zei Wilco Wolfers, voorzitter NFC en NVF, dinsdag in Tuschinski in Amsterdam tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en Film Producenten Nederland (FPN). Mede door het megasucces van Gooische Vrouwen liet 2011 een recordstijging in bezoekersaantallen zien; vorig jaar was er met 30,6 miljoen bezoekers een minieme stijging van 0,6 procent. De best bezochte film was Skyfall, de best bezochte Nederlandse film was Alles is familie.

De komst van elf nieuwe bioscopen met zestig zalen schroefde het totaalplaatje op. Groei was er in de grote steden en in recent geopende bioscopen; de meeste andere bioscopen telden minder bezoekers. De gemiddelde entreeprijs is met 8,01 euro het goedkoopste uitje. Pathé kende recordjaar, mede door de populariteit van IMAX-films, de opening van Pathé Amersfoort in oktober en live registraties van opera, concert en ballet. Alle bioscopen en filmtheaters in ons land zijn honderd procent gedigitaliseerd, een mijlpaal: storende spikkeltjes en balkjes op het witte doek behoren tot het verleden. Samen met Noorwegen, Luxemburg en Hong Kong is ons land koploper in de wereld. In 2012 werd de sinds 1927 bestaande band met Bio Kinderrevalidatie nieuw leven ingeblazen, dat alle bioscopen, filmhuizen en filmdistributeurs gaan ondersteunen.

Tijdens de receptie werden previews vertoond: filmfans kunnen nogal wat sciencefiction verwachten, waarin de mensheid het zwaar krijgt. Het Nederlandse aandeel is aanzienlijk, maar dat dreigt te veranderen. De bioscoopbranche is bang dat er door bezuinigingen op film in 2013 minder  Nederlandse films kunnen worden gemaakt. NVB-voozitter Winnie Sorgdrager zei in haar Nieuwjaarsboodschap: ‘De branche doet wat het kan om filmproductie te ondersteunen (onder meer via het Abraham Tuschinski Fonds), maar de overheid kan er niet van uitgaan dat de bioscoopbranche alle bezuinigingen kan opvangen.’

 Tijdens de receptie werden de Ad Nijland Zilveren Roos en het Zilveren Roosje uitgereikt. Van 1960 tot 1982 werd de Roos toegekend aan onder andere Charlie Chaplin, Ingmar Bergman en Bert Haanstra. De prijs wordt vanaf dit jaar opnieuw jaarlijks uitgereikt aan ‘een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen’. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt. Ad Weststrate ontving de Roos. Hij is voorzitter van de Europese brancheorganisatie van bioscopen, UNIC.

Weststrate ‘bouwde een moderne bioscoopexploitatie op een locatie én op een manier waaraan anderen op dat moment twijfelden’, aldus het juryrapport. ‘Daarnaast maakte hij zich in binnen- en buitenland sterk voor bioscoopexploitanten. Hij investeerde in Nederlandse filmproducties en én liet zien dat je als ondernemer moet durven dromen door een internationaal filmfestival op te bouwen.’ Frits Nieuwenhuizen ontving het Jan Nijland Zilveren Roosje 2013. Volgens de jury ‘begrijpt deze jonge bioscoopexploitant (Hoofddorp en Schagen) dat passie nodig is om de consument het bijzondere karakter van bioscoopbeleving te laten ervaren, maar voegde daar in 2012 een moderne bioscoop aan toe die symbool staat voor zijn eigentijdse manier van denken en werken.’ Jan Nijland (1919-1998) was bioscoopondernemer, van 1972 tot 1982 voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond en voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie.

Lees ook:Jan Nijland Zilveren Roos voor Lauge Nielsen
Lees ook:Films: wat kunnen we verwachten in 2014
Lees ook:Opnieuw meer mensen naar de film in 2016
Lees ook:Nederlands bioscoopbezoek in 2014 gelijk aan 2013
Lees ook:Gouden Roos voor EO-kinderprogramma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>