Vrijdag de dertiende – ongeluk, horror en bijgeloof

@Erik Feenstra

Vrijdag de 13e geldt als ongeluksdag.  De ramp met het cruiseschip Concordia vond bijvoorbeeld op vrijdag 13 januari plaats. Een van de verklaringen is dat Jezus op vrijdag werd gekruisigd. De Romeinen en later de Engelsen voltrokken doodvonnissen op vrijdag. Het getal 13 is een onregelmatig getal, pal achter 12, het summum van compleetheid (een jaar telt 12 maanden). Bij het laatste avondmaal van Christus zaten dertien mensen aan. Vrijdag de 13e betekent ook griezelen: de dag waarop heksen zouden samenkomen.

Een Noorse sage gaat over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, 13e gast op het feest komt en onheil brengt. Friday the 13th’ was een horrorfilm uit 1980, die zoveel succes had, dat er negen vervolgfilms volgden. Veel Amerikanen gaan op vrijdag de 13e niet naar hun werk, flatgebouwen hebben vaak geen 13e verdieping en vliegtuigen geen 13e rij. Vóór het eind van de 19e eeuw was vrijdag de 13e helemaal geen dag voor doemdenkers. ‘Friday the 13th’ uit 1907 zou ‘de boosdoener’ zijn. De Amerikaanse roman van Thomas Lawson gaat over een effectenhandelaar die paniek veroorzaakt op de beursvloer door op de combinatie vrijdag en dertien te wijzen. In Nederland komen op vrijdag de 13e juist minder ongevalsmeldingen binnen dan anders: misschien passen wij dan extra op of blijven thuis. In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen geldt dinsdag de 13e als ongeluksdag, in Italië vrijdag de 17e. Een aantal activiteiten op vrijdag de 13e:

 

Amsterdam, Dungeon: de place to be op onheilsdagen. Een heks daagt iedereen uit hun lot in handen te leggen van het Rad van Onfortuinlijken.

Arnhem, Historische Herberg: lezing over onder meer heksenvervolgingen in Arnhem rond 1600 (vanaf 17.00 uur).

Den Haag, Pathé Scheveningen: Girls Only (vanaf 16.00 uur).

Den Helder, Willemsoord: Uitmarkt in de Kathedraal op de oude rijkswerf (vanaf 19.00 uur).

Ede, Peptalk: avond vol muziek met optredens van lokale band (vanaf 20.00 uur).

Groningen, Kardinge: subtropisch zwemparadijs is omgetoverd tot een griezelig horrorzwembad (vanaf 20.00 uur).

Krimpen aan den IJssel, Het Palet: de Griezelbus, filmavond vanaf 19.00 uur.

Ruurlo (Ov): tien jaar Orangerie (vanaf 16.00 uur).

Utrecht, buurthuis de Tol: schrijf je eigen sprookje (vanaf 14.30 uur).

Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluk, griezelen en oppassen geblazen?
Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluk, griezelen en oppassen geblazen?
Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of humbug?
Lees ook:Vrijdag de dertiende: ongeluksdag of onzin?
Lees ook:Heksendag Enkhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>