Magische Herfstmarkt en Samhain in Bourtange

@Erik Feenstra

Zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2010, is de Vesting Bourtange in Oost-Groningen gehuld in magische sferen (2012: klik hier). Zaterdagavond is het Halloween, bij de oude Kelten was dat Samhain: de magische nacht, ‘wanneer de sluier tussen de verschillende dimensies opgeheven wordt’, aldus de website, en ‘elfen, heksen, druïden, geesten, demonen  het vestingstadje innemen’, met een magische markt, magisch verlichting en spannende activiteiten.

 

Zo is er een heksenwaag, een wensboom, een waarzegster, een Rad van Fortuin en zijn er verhalenvertellers voor jong en oud. De markt is zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Samhain begint zaterdag om 18.00 uur. De toegang kost € 5,=, kinderen van 6 tot 12 jaar € 3,=. Verkleed binnenkomen levert korting op. Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest, dat begint aan de vooravond van 31 oktober. De Kelten vierden de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Druïden beweerden dat in deze nacht de wereld van de geesten en van het materiële bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang van de ene naar de andere dimensie makkelijker was dan anders. In Ierland betekent Samhain ‘november’: het laatste oogstfeest, waar de laatste verse producten werden bijeen gesprokkeld. Samhain was een feest ter verering van de doden en in sommige culturen is dat nog altijd zo. Op deze nacht zou de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst zijn. Overdag werden extra borden bijgezet voor de overledenen met hun lievelingsmaaltijden. Kaarsen voor het raam moesten dode dierbaren de weg naar huis vergemakkelijken. Men geloofde dat niet alleen de deuren van de onderwereld op een kier gingen, maar ook die van het Elfenrijk. Voor elfen en andere natuurgeesten werd buiten voor de deur eten neergezet.

Lees ook:Magisch Samhain in Bourtange
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange
Lees ook:Vesting Bourtange viert Magisch Samhain
Lees ook:Magisch Samhain Bourtange – de Kelten herleven
Lees ook:Herfstmarkt Bourtange tijdens Halloween

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>