CinemAsia Filmfestival Amsterdam

Tot en met 30 mei 2010 vindt in het Ketelhuis in Amsterdam de vierde editie van het CinemAsia Filmfestival plaats (2012: klik hier). Het tweejaarlijkse festival toont de stand van zake in de Aziatische cinema: van kleine films van onafhankelijke Aziatische makers tot commerciële blockbusters die nooit in Nederland te zien zijn geweest. Thema van CinemAsia dit jaar is Underdog Hero: hoe de grootste mislukkelingen – tegen alle verwachtingen in – overwinnen. Daarnaast besteedt het festival veel aandacht aan de Indonesische cinema met een selectie uit het Indonesisch filmarchief en de beste films die het land de afgelopen tien jaar produceerde (bron: persbericht).

 

Evenals in vorige edities geeft CinemAsia jonge filmmakers de kans hun film te realiseren in het FilmLab, ditmaal voor de derde keer, in samenwerking met Binger Filmlab, de Nederlandse Film- en Televisieacademie en de Rutger Hauer Filmfactory. Met als thema Underdog Hero worden jonge (Aziatische) talenten gestimuleerd projectvoorstellen voor een korte film in te sturen. Drie voorstellen worden geselecteerd en gerealiseerd en zijn tijdens het festival te zien. Daarnaast biedt het FilmLab jonge makers een workshop aan waarin zij leren een eigen Karaokevideo te maken.

Het thema Underdog Hero keert regelmatig terug in de huidige Aziatisch films. Hoewel bepaalde Aziatische landen steeds meer op de kaart komen te staan, leven anderen nog steeds in armoede of met politieke, culturele of sociale restricties. Deze onderdrukking brengt onwaarschijnlijke helden voort die een voorbeeld zijn voor de minder fortuinlijken, zoals in de eerste Vietnamese musical ‘Saigon Love Story’, de Japanse comedy ‘Handsome Suit’ of de bekroonde documentaire ‘The Burning Season’. Daarnaast staat de Indonesische cinema dit jaar in de spotlight met klassieke films en nieuwe producties. Iedere editie toont CinemAsia films die over de onvoorwaardelijke liefde voor familie, traditie en vaderland gaan, maar ook de Aziatische diaspora: over en van Aziaten die geboren of opgegroeid zijn in Azië, maar nu over de hele wereld werkzaam zijn.

Ook dit jaar zullen in het Queer & Asian programma de meest opvallende Aziatische gayfilms te zien zijn. Kinderfilms worden vertoond onder de noemer CinemAsia Junior.    Aansluitend op het filmfestival gaat een selectie van de films tot en met 13 juni on tour naar de volgende filmtheaters: Lantaren/ Venster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag (Den Haag), ’t Hoogt (Utrecht), Plaza Futura (Eindhoven) en Vera (Groningen).

Lees ook:CinemAsia Filmfestival 2012 in Amsterdam
Lees ook:CinemAsia Filmfestival Amsterdam
Lees ook:CineMasia Filmfestival 2014 in Amsterdam
Lees ook:Lancering Korte Film Poule tijdens Nederlands Film Festival
Lees ook:Overkill Festival in Ensxchede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>