Bloemencorso Leersum

Augustus was vroeger als oogstmaand in agrarische streken dé maand om een feestje te bouwen: oogstfeesten en optochten, zoals bloemencorso’s. Leersum organiseert sinds 1952 ieder jaar op de 3e zaterdag van augustus een eigen corso met dahlia’s (editie 2013: klik hier). Dit jaar vindt voor de 57e keer het grootste dagevenement van de provincie Utrecht plaats. Voor de versiering van de praalwagens worden alleen dahlia’s gebruikt. In de nacht van Leersum plakken vrijwilligers, verdeeld over twintig groepen corsobouwers, meer dan 1,3 miljoen dahlia’s op de wagens. Zaterdag opent de bloemenkoningin om 14.00 uur de optocht. Naast het corso is er een parade van oldtimers en oude tractoren, een braderie, kermis, kunstmarkt, feest en een afsluitend vuurwerk.  

 

De stoet trekt twee keer door de stad. In de tweede rondgang worden de prijzen bekend gemaakt. In het centrum openen om 10.00 uur de braderie en de kunstmarkt en is het Kerkplein ingericht als horecaplein. Vanaf 13.00 uur treden verschillende muziekcorpsen op langs het parcours. ‘s Avonds is het feest op het Kerkplein en wordt het corso traditioneel afgesloten met een groot vuurwerk. Op zondagmiddag zijn voor twee euro alle praalwagens te bezichtigen in de buurt van het Kerkplein. De opbrengst gaat naar de bouwers van het bloemencorso. De Oostenrijkse televisiezender ORF maakt reportages.

 

Het corso is voortgekomen uit feesten op Koninginnedag: tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina was dat op 31 augustus. Fietsen en karretjes reden in een optocht rond, versierd met heide, mos en oranje bloemen. Toen haar dochter Juliana koningin werd, verschoof Koninginnedag naar 30 april, maar toen konden de Leersummers hun bloemenoptocht niet meer missen. In 1954 werd voor het eerst een ‘echte’ corso gehouden. In die tijd werden ook gevels van huizen versierd met bloemen en het hele dorp werd verlicht.

Lees ook:Bloemencorso Leersum 2010
Lees ook:Bloemencorso Leersum ‘ontmoeting met dahlia’
Lees ook:Bloemencorso Leersum 2014
Lees ook:Bloemencorso Leersum
Lees ook:Bloemencorso Leersum 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>