Het feest en de partytent

partytent“Druk, druk, druk”, wie kent het niet. Als je spontaan een feestje wil houden gewoon omdat het mooi weer is of omdat het barbecuevlees in de aanbieding is, kan bijna niemand. En als je het ruim van tevoren plant, dan kan het weer weer vies tegenvallen. Gelukkig bestaat er de partytent. De temperatuur in mei/juni/juli/augustus laat zich gelukkig nog wel redelijk voorspellen – binnen een ruime marge weet je aardig dat je best een feestje buiten kunt houden – desnoods met een vest of jasje aan. Maar of het regent, drupt, of dat er een uitermate felle zon staat, dat laat zich minder goed raden. Dan is het een goed idee om een partytent in huis te hebben, zodat je feestje sowieso door kan gaan.

Wat voor partytenten zijn er dan?

Partytenten zijn er in allerlei soorten en formaten. Er is de Easy up Partytent – een opvouwbare tent die eigenlijk bestaat uit een tentdak en poten. Die blijk ik in mijn eentje op te kunnen zetten, en ik ben geen ervaren kampeerder en sta verder ook niet breed bekend om mijn survival vaardigheden of algeheel technisch inzicht. Voor meer beschutting kun je ook kiezen voor een partytent met zijwanden (al dan niet met een opening aan de voorkant). Dat is handig als er veel wind is, of bij schuine regen. Zo’n tent met meerdere zijwanden kun je beter met twee of meer personen opzetten. Voordeel is natuurlijk ook dat je deze partytent gerust een nachtje kunt laten staan, om de tafels, stoelen en borden pas de volgende ochtend op te ruimen. Er zijn opvouwbare varianten, verschillende formaten (3×3 is het meest voorkomende formaat) en je kunt zelfs kiezen voor waterbestendig tentdoek. Tot slot is er nog de Pagode partytent – een prachtige pagodevormige tent met 8 zijwanden en twee mooie puntdaken. Heel sfeervol.

De tent en de barbecue

Het lijkt mij tamelijk onverstandig om de barbecue in een tent te gebruiken, zeker als het een partytent met zijwanden is – voor je het weet heb je een koolmonoxidevergiftiging. In geval van lichte regen of drup zorg ik er meestal voor dat één van de aanwezige heren zich galant aanbiedt om de barbecue te bedienen, terwijl de rest lekker droog staat onder het dak van de tent. En voor je me ervan meent te moeten beschuldigen dat ik misbruik maak van mijn vrouwelijke charmes: ík was degene die al dat vlees heeft laten marineren, de partytent feestelijk heb ingericht en al die flessen drank naar buiten heeft gesleept. Dus. En bovendien, hij bood het zelf aan. Dus. En heus, ik maak me binnen ook nuttig: ik schenk de drankjes in en geef de flessen saus door aan iedereen die dat vraagt.

Partytent: huren of aanschaffen?

De eerste keer dat ik een partytent nodig had, heb ik overwogen om er één te huren. Ik onderzocht de huurvoorwaarden, de prijzen en keek vervolgens naar de kosten van het kopen van een partytent. Voor mij was het snel duidelijk: kopen is tegenwoordig helemaal geen dure aangelegenheid, opgevouwen neemt de tent niet heel veel ruimte in en als een feestje dan toch wat spontaner tot stand komt, heb je er altijd één in huis. Ik heb nooit spijt gehad van de aankoop van mijn partytent. Voor je tot aankoop overgaat, is het wel handig om een paar dagen na te denken over wat je van je tent verwacht de komende jaren. In mijn geval was het vooral belangrijk om hem in mijn eentje op te kunnen zetten en hem hartje zomer te kunnen gebruiken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je in maart of september jarig bent, of regelmatig clubleden uitnodigt voor een activiteit die beter binnen (lees: in een afgesloten partytent) plaats kan vinden. Of dat je over een paar jaar een groot tuinfeest wil geven voor vrienden en familie. Het kan dan de moeite waard zijn om net even iets meer te investeren, zodat je later weer kosten bespaart.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een partytent?

Als je een partytent wil aanschaffen, is het handig om niet alleen op vorm en kleur te kiezen (er zijn partytenten beschikbaar in wit, taupe, zandkleurig cq sahara, grijs, groen, blauw, antraciet), maar ook op duurzaamheid, toekomstig gebruik, formaat. Wil je de partytent bijvoorbeeld gebruiken als bijgebouwtje bij het kamperen, dan kun je het beste kijken naar een stevige partytent met buizensystemen en haringen en touwen, die bij voorkeur een stormdak heeft en van waterbestendig materiaal is gemaakt. Maar het is ook handig om te kijken wat je precies in de partytent wil zetten. Wil je bijvoorbeeld je tuintafel en stoelen erin kwijt, of je loungeset, dan is het handig om deze meubelen – en andere dingen die je in de partytent kwijt wil – eens in een leuke opstelling neer te zetten, en daar met krijt een passend formaat omheen te tekenen. Vergeet vooral niet om ook voldoende loopruimte mee te tekenen, zeker als je een bepaalde hoeveelheid gasten in gedachten hebt. Een stelregel is: zonder tafels en stoelen kun je uitgaan van 1 persoon per vierkante meter. Mocht je de tent binnen willen gebruiken (echt, dat komt voor!), dan is het handig om ervoor te zorgen dat het dak van de tent het plafond – en vooral de lamp – niet raakt. En mocht je een podium of een opblaaskussen in de tent willen plaatsen, dan is het ook verstandig om dat mee te nemen in de keuze van de nokhoogte van de partytent.

Laat het feest maar beginnen

Als je eenmaal een geschikte partytent hebt uitgezocht, dan kan deze meestal snel geleverd worden. Het is erg verstandig om de partytent al een keertje op te zetten voordat er een feest is, zodat je weet hoeveel tijd het kost om hem op te zetten, Verder heb je dan een idee waar je zoal tegenaan loopt en of je voldoende leuke versiering hebt om er een gezellige tent van te maken. Denk bijvoorbeeld aan feestverlichting of misschien aan een kleed voor op de grond. Je ziet dan meteen hoe je loungeset of tuintafel staan in de partytent en of je voldoende gezellige kussentjes hebt. Natuurlijk kun je dan ook meteen van de gelegenheid gebruikmaken om in klein comité vast uit te proberen hoe gezellig het in de partytent kan zijn. Laat het feest maar beginnen!

Geen reacties // Reageer